Dani Grada Krka: Dvije kazališne predstave, promenada Gradske glazbe Krk i koncert Marka Škugora

Nakon proslave 200. obljetnice osnovnog školstva u gradu Krku i predstavljanja umjetničke keramike krčke kiparice Renate Vojnić, proslava Dana grada Krka, 03. lipnja 2023. godine, u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, nastavljena je dvama besplatnim kazališnim programima - predstavom za djecu Tunja Kazališne družine Ivana Brlić Mažuranić i crnohumornom dramom Tarzan kreiranom u suradnji Kazališne skupine Grupa, Centra mladih Ribnjak i Teatra &TD - priređenim u Velikoj gradskoj vijećnici.

Predstava Tunja jasno je pokazala koliko je moćna dječja mašta. Ona se dramaturški oslanjala na poznatu pjesmu Grigora Viteza Kako živi Antuntun, koristeći pritom i druge motive. Također, svojom se fabulom trudila afirmirati temeljne ljudske vrijednosti, a sve okupljene mališane, kroz interaktivne dijelove, potaknula je na igru, smijeh i zabavu. Ovu didaktičku predstavu, koja je najmlađu publiku na njima prilagođen način poučila o prijateljstvu i kazališnoj umjetnosti, redateljski potpisuje Matej Safundžić, dok u njoj glumi Andrija Krištof.

U nastavku dana, predstava Tarzan progovorila je o krizi koju parovi često znaju proživjeti nakon nekoliko godina zajedničkog života i zaljubljenosti. No kada je on Tarzan, a ona Jane, onda ta kriza prerasta njih same. Čovjek odgojen kao majmun, hijena odgojena kao čovjek i čovječica iz visokog društva, u ovoj su crnohumornoj drami bili smješteni usred nemilosrdne džungle. Njezina ravnoteža nije im dopuštala da dobiju ono što očekuju u ostvarenju svojih ciljeva pa su na tom putu na površinu izbile ljudska pohlepa, zavist i arogancija. Ideja o instinktu i razumu dobila je nove nijanse, a trokut protagonista otkrio međusobne mračne strane. Tarzan je drama slovenskog autora Roka Vilčnika koja propituje ono ljudsko i životinjsko u nama. A kroz nesvakidašnji zaplet uspjela je razotkriti našu eksploataciju drugih, ali i prirode. U ovoj predstavi Aleksandra Švabića i Dražena Šivka, svoje su glumačko umijeće demonstrirali Olga Pakalović, Marin Klišmanić i Dražen Šivak.

 

 

Dan kasnije, 04. lipnja, na sam blagdan sv. Kvirina, program je, sukladno tradiciji, nastavljen svečanom koncelebriranom svetom misom koju je u Krčkoj katedrali predvodio mons. Ivan Štironja, porečki i pulski biskup. Nakon misnog slavlja uslijedio je promenadni nastup Gradske glazbe Krk, i to kao uvod u koncertni program tijekom kojeg se Krčanima okupljenima na rivi predstavio Marko Škugor, jedan od naših ponajboljih tenora, znan i kao Hrvatski Carreras, ovog puta u pratnji četveročlanog benda. Publika je na ovoj čarobnoj mediteranskoj večeri tako dobila priliku zapjevati hitove poput Samo s tobom sam upoznao ljubav, Oće duša vanka tila, Ti budi ti, Ako grijeh je, Kontra neba ne smiš ić, Rijeke tiho teku ili Čuvam misto, što znači da je Marko u samo jednome koncertu uspio ispričati svoju desetogodišnju glazbenu priču…

 

 

Ovogodišnje Dane grada Krka zatvorit će još jedna proslava, i to Dan Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, a koji će se, pod motom Škola na valovima sadašnjosti, održati 07. lipnja, s početkom u 11.00 sati. Riječ je o tradicionalnoj retrospektivi odrađenog u ovoj školskoj godini koja će uz bogat program u izvedbi talentiranih srednjoškolaca kulminirati podjelom nagrada najuspješnijim učenicima i njihovim mentorima.

  • 1
  • -
  • 2