Dan Grada Krka: Otvorenje izložbe Prisjećanja: Lica iz klupe, Emanuele Lekić

U Galeriji Decumanus, u režiji Centra za kulturu Grada Krka, u subotu, 06. lipnja 2020., s početkom u 21.00 sat, kao dio programa organiziranog u povodu proslave Dana Grada Krka (ove godine bitno reduciranog zbog općepoznatih okolnosti), otvara se izložba Prisjećanja: Lica iz klupe mlade, ali nagrađivane krčke slikarice Emanuele Lekić.

Izložbom će tako biti obuhvaćeni njezini recentni slikarski radovi, već prethodno, s obzirom na temat, predstavljeni u Hrvatskom školskom muzeju, a čiju je suvremenu realističku maniru u predgovoru kataloga izložbe (dostupnog u nastavku ove objave) pojasnila kustosica Bruna Justinić.

Emanueli Lekić je želja za prisjećanjem bila glavna motivacija za slikarsko istraživanje u seriji Prisjećanja: Lica iz klupe, ističe Justinić, u kojoj rekonstruira svakodnevne scene svojih školskih dana. Jednom naslikana, njena sjećanja početak su traženja naših vlastitih. Time je svakom posjetitelju izložbe samim ulaskom u galerijski prostor, dana neka vrsta vizualne proustovske madeleine, jer nam izložena ulja na platnu i ulja na drvu pružaju mogućnost spontane reminiscencije zaboravljenih događaja iz djetinjstva. Izlaganje ove serije u Emanuelinom rodnom Krku, zacijelo će intenzivirati proces evociranja uspomena kod gledatelja, budući da su prikazana neka znana lica koja srećemo u prolazu, te školsko dvorište i zgrada stare škole koje se sjećaju mnogi Krčani što su je pohađali prije 2005. kad ju je zamijenilo novo zdanje. Slikarica je ovom serijom, nastavlja Justinić, napravila vizualnu studiju psihologije grupe, ali i pojedinaca unutar nje. Na prvi pogled sve izgleda savršeno, ali je daleko od toga, baš kao i odnosi unutar razreda, koji po svom tipu spada u prisilnu grupu. Unutar svake skupine postoje psihološki fenomeni poput otvorenih ili latentnih sukoba, borbi za utjecaj i naklonost, prevladavanja tjeskobe i nesigurnosti, konformiranja, te različite faze razvoja grupe. Time se stvara vrlo aktivna dinamika koja karakterizira svaki grupni proces, što autorica vješto zapaža i prenosi na platno… Polazeći od fotografskih predložaka, ona kreira umjetnički opus obojan fragmentarnim (pri)sjećanjima i njima pridruženim emocijama, u kojemu portreti djece služe kao cigle kojima se rekonstruira porušena zgrada sjećanja, a slikama kreće u potragu za izgubljenim vremenom, poručuje na kraju Justinić.

Izložba Prisjećanja: Lica iz klupe, ostaje otvorena sve do 18. lipnja, a postav je moguće razgledati svakim danom (izuzev nedjelje), između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru, Centru za kulturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041 iliti mailom na kultura@gradkrk.net.

 

22-dan-grada-krka_1.jpg