Dan dobrovoljnih darivatelja krvi: Krčki gradonačelnik primio Zlatka Sindičića - zlatnog jubilarca koji je krv darovao više od stotinu puta

U prigodi obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, 18. listopada 2023. godine, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, u društvu Marije Jakominić i Antuna Lončara, ravnateljice i predsjednika Gradskog društva Crvenog križa Krk, primio je Zlatka Sindičića kojem je prošle godine, u mjesecu listopadu, dodijeljen Zlatni orden za 100 puta darovanu krv, što znači da ga već naredne godine očekuje svečanost dodjele odlikovanja koju tradicionalno priređuje Predsjednik Republike Hrvatske.

Time je uz Davorku Zahiju, Berislava Manestra, Zdravka Petrića, Zorana Đunđeka, Zlatka Jurkovića, Emila Karabaića, Nikolu Pavana, Josipa Mahulju i Josipa Odobašića ušao u Klub darivatelja krvi 100 kapi koji okuplja darivatelje sa 100 i više davanja, odnosno darivateljice sa 75 i više davanja s područja čitavog otoka. Klub je, podsjetimo, osnovan još 2017. godine na inicijativu Gradskog društva Crvenog križa Krk.

 

 

Osim što je uputio čestitku novom jubilarcu na račun njegove neupitne plemenitosti, humanosti i altruizma, gradonačelnik Vasilić ovom je prigodom upoznat i sa svim aspektima otočnog sustava prikupljanja krvi koji osim na redovitim akcijama počiva i na stabilnoj bazi dobrovoljnih darivatelja.

– Redovne akcije dobrovoljnog darivanja, istakla je Jakominić, u otočnoj ispostavi Doma zdravlja Primorsko-goranske županije organiziraju se četiri puta godišnje, i na njih se uvijek odazove solidan broj naših sugrađana, međutim, rekla bih, da je zadana kvota od čak 135 krvnih doza po organiziranoj akciji pretjerana, i kao takva teško ostvariva s obzirom na realan broj otočana. Ono što zasad uspijevamo realizirati jest 60 posto te kvote, a čemu u prilog ide i posljednje organizirana akcija tijekom koje su prikupljene 74 krvne doze, iako su akciji pristupila 93 potencijalna darivatelja. No unatoč tome, Hrvatska je samodostatna po pitanju prikupljenih krvnih doza, što u ovome trenutku mnoge zemlje nisu. Međutim, uz ovaj itekako važan segment, navela je Jakominić, naše Gradsko društvo Crvenog križa provodi i čitav niz drugih programa, od nadolazeće humanitarne akcije Solidarnost na djelu u koju se tradicionalno uključuju sve otočne škole, preko edukacije djece i mladih na temu trgovine ljudima u suradnji s Policijskom postajom Krk, odrađenih aktivnosti u sklopu nacionalne inicijative Crveni križ u plavom okviru koje su organizirane u suradnji s Planinarskim društvom Obzova, najavljenog, jesenjeg, izdanja akcije preventivnog pregleda madeža koju priređujemo četiri puta godišnje, s time da ćemo takvu dinamiku, s obzirom na izniman interes i potrebe, sigurno morati dodatno intenzivirati, pa sve do vođenja Kluba 60+ koji bilježi 15. obljetnicu neumornog djelovanja ili provođenja itekako korisnog i potrebnog programa Pomoć u kući kojim je danas, na čitavom otoku, obuhvaćen nemali broj od 130 korisnika. Uz sve to, najavila bih sudjelovanje na velikoj svečanosti u Zadru kojom će se, 25. listopada ove godine, obilježiti 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na prostoru današnje Republike Hrvatske, zatim 70 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa te 30 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva. Motivirani tim obljetnicama i mi ćemo, 27. listopada, u Krku prirediti svečanost dodjele priznanja primarno našim darivateljima, a potom i svim čimbenicima koji su pomagali i/ili još uvijek pomažu u realiziranju velikog broja naših aktivnosti i obaveza, zaključila je Jakominić.

 

 

Dobrovoljno, anonimno, solidarno i besplatno - principi su na kojima se temelji dobrovoljno darivanje krvi u Hrvatskoj već punih 70 godina, i to počevši od 25. listopada 1953. godine kada je u organizaciji Crvenog križa Sisak provedena prva takva akcija, a taj je dan, potom, proglašen Danom dobrovoljnih darivatelja krvi. Upravo humanitarnošću i velikim srcem darivatelja krvi Hrvatska je uspjela postići ono o čemu svaka zemlja teži - potpunoj samodostatnosti u opskrbi zdravstva s dovoljnim i sigurnim količinama potrebnih doza krvi, što zaista predstavlja nacionalno bogatstvo.