Crveni križ u plavom okviru: Krčani čistili plaže između uvala Karkadol i Črnika

I ove je godine Hrvatski Crveni križ nastavio s realizacijom eko-projekta Crveni križ u plavom okviru čime je već prethodno u svojem radu započeo novu eru usmjeravajući se tako, pored humanitarnog djelovanja, i na područje zaštite okoliša, s namjerom razvijanja pozitivnih navika koje vode očuvanju okoliša i pravilnom postupanju s otpadom.

Cilj ove inicijative pozicioniranje je Hrvatskog Crvenog križa kao organizacije koja sve intenzivnije počinje promicati ekološku osviještenost te brigu o zaštiti okoliša i biološke raznolikosti, i to putem niza eko-akcija čišćenja podmorja i priobalja te organizaciju eko-radionica, insistirajući pritom na umrežavanju i zajedničkoj suradnji društava Crvenog križa i lokalnog stanovništva.

Prema tome, ovaj svakako vrijedan projekt iznova je podržalo i Gradsko društvo Crvenog križa Krk priredivši, u suradnji s Planinarskim društvom Obzova i Veclom, 10. listopada 2021. godine, eko-akciju čišćenja plaža na širem području Grada Krka, i to između uvala Karkadol i Črnika. Ekipa, s ukupno 30 entuzijasta, redom vrijednih planinarki i planinara, tijekom više sati intenzivnog čišćenja prikupila je 13 vreća plastičnog otpada te ponešto organskog, uglavnom naplavina, drva i dasaka. Sakupljeni plastični materijal pritom je ostavljen u zatvorenim vrećama na žalu u očišćenim uvalama, kako bi ga sljedećeg dana djelatnici Vecle na odlagalište odvezli brodicom, s time da je organski otpad uredno složen i odložen u šumi uz uvalu Karkadol. Posebnost ovogodišnje akcije ogleda se u činjenici što joj se priključilo i 15 osnovnoškolaca - polaznika Male planinarske škole koja se već tradicionalno organizira u okrilju Planinarskog društva Obzova.

Ovom, svakako, uspješnom akcijom, koja je okončana druženjem, Krčani su iznova dali svoj prilog provođenju ove na nacionalnoj razini prepoznate inicijative.