Četvrta generacija krčkih učenika sudjelovala u programu Euroscole

Četvrta generacija učenica i učenika krčke Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir predstavila je svoju školu, otok i Hrvatsku na drugoj ovogodišnjoj Euroscoli, 26. listopada 2018. godine, održanoj u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Podsjetimo, Euroscola redovni je godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o Europi. Krčki su srednjoškolci među najbolje europske učenike izabrani na nacionalnom natjecanju što ga je proveo Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj. Na kreativnom natječaju motiviranom geslom Ovaj put glasam nagrađeni video uradak učenica i učenika trećeg razreda opće gimnazije omogućio je čitavom razrednom kolektivu putovanje u Strasbourg na koje se krenulo 25. listopada, i to u pratnji profesorice i mentorice Gordije Marijan te ravnateljice Đurđice Cvitkušić.

Mladi Krčani proveli su čitav radni dan u Strasbourgu radeći kao zastupnici Europskog parlamenta. Ondje su sudjelovali u simulaciji rada europskih parlamentaraca u dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta te glasali o odlukama vezanim uz aktualna pitanja iz europske prakse, komunicirajući pritom isključivo na engleskom jeziku. Okupljeni srednjoškolci bili su podijeljeni u šest višejezičnih radnih skupina koje su raspravljale o šest različitih tema. Svoja su mišljenja i stavove o okolišu i obnovljivoj energiji, sigurnosti i ljudskim pravima, Europskoj godini kulturne baštine, budućnosti Europe, migraciji i integraciji te zapošljavanju mladih razmijenili s učenicima iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Danske, Estonije, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Latvije, Litve, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Švedske i Španjolske. Svaka je radna skupina tijekom plenarne sjednice iznijela svoje prijedloge za rješavanjem problema o kojima se argumentirano raspravljalo te u konačnici glasovalo, s time da su pravo glasa imali su svi učenici. Krčki srednjoškolci posebice su se istaknuli tijekom rasprave o kulturnoj baštini i budućnosti Europe, a ulaskom u završnicu igre Eurogame aktivno su sudjelovali u svim fazama simulacije sjednice, dostojno prezentiravši krčku školu, otok i Hrvatsku.

Ovakav kulturni dijalog bio je dopunjen predstavljanjem škola i država sudionica, što je još jednom potvrdilo bogatstvo i ljepotu različitosti. Krčki srednjoškolci pritom su se predstavili naglasivši važnost vlastite uloge u oblikovanju Europe te ulogu škole kao Škole ambasadorice Europskog parlamenta. Naime, taj se program od školske godine 2016./2017. provodi u svim državama članicama Europske unije, a funkcionira tako da nastavnik ima ulogu ambasadora seniora Europskog parlamenta, a učenici uključeni u program postaju mlađim ambasadorima. Krčka srednjoškolska ustanova s ponosom nosi titulu Škole ambasadora Europskog parlamenta kao prva takva škola u Primorsko-goranskoj županiji. Europska parlamentarna demokracija, aktivno građanstvo i razumijevanje prava i obveza državljana Europske unije niti su vodilje ovog programa, a cilj podizanje razine informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima i pravima.