Caritas Biskupije Krk posredovao vrijednu donaciju električnih bolesničkih kreveta i ostale opreme

U Hrvatsku je 21. svibnja 2021. godine stigao prvi od četiri tegljača kojima se ovih dana u organizaciji Hrvatskog Caritasa korisnicima pomoći Caritasove mreže u Hrvatskoj doprema donacija električnih bolesničkih kreveta s ormarićima, stolicama i stolovima. Istog dana Caritas Biskupije Krk glavninu donacije koju je primio usmjerio je prama Domu za starije osobe Mali kartec u Krku.

Ovom donacijom od devet električnih kreveta, 15 bolničkih ormarića te više od 60 stolova, stolica i fotelja biskupijski Caritas doprinio je lokalnoj zajednici u smislu podizanja kvalitete života osoba treće životne dobi, korisnika Doma za starije osobe Mali kartec.

Donacije su omogućene u organizaciji Hrvatskog Caritasa, zalaganjem Ferdinanda Verdoncka i posredovanjem voditelja Katoličke misije u Bruxellesu fra Tomislava Anđića, iz nekoliko socijalno-zdravstvenih ustanova u Gentu. Cjelokupn donacija tako obuhvaća 75 setova, a osim korisnicima institucionalne skrbi poslužit će i pojedinačnim Caritasovim korisnicima za koje u njihovim domovima skrbe članovi obitelji dok se oporavljaju od operativnih zahvata, čekaju odlazak na rehabilitaciju ili institucionalni smještaj, ili su pak, kao kronični ili terminalni bolesnici otpušteni iz zdravstvenih ustanova na kućno liječenje i njegu.

Prva je pošiljka namijenjena korisnicima Caritasa Biskupije Krk i Riječke nadbiskupije, a sastojala se od 20-ak setova opreme, dok će ostale tri pošiljke ovih dana stići Caritasu Požeške i Gospićko-senjske biskupije te Splitsko-makarske nadbiskupije i Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije. Ovakvom raspodjelom donirane opreme Hrvatski Caritas želi što primjerenije pomoći nad/biskupijskim caritasima diljem Hrvatske koji sa svojim programima privremene posudbe opreme nastoje odgovoriti na velike potrebe korisnika, napose za električnim bolesničkim krevetima koji znatno olakšavaju članovima obitelji ili stručnim djelatnicima skrb za bolesnike u vlastitom domu.

S ovom vrijednom donacijom 75 kreveta i ostale opreme iz Belgije, u posljednjih šest mjeseci Hrvatski je Caritas korisnicima Caritasove mreže, socijalnih i medicinskih ustanova dostavio uz pomoć inozemnih donatora - zauzetošću i posredovanjem don Zrinka Brkovića i Hrvatske katoličke misije iz Dortmunda te Ivana Grofa i Marije Eckert-Riegler u sklopu lokalne inicijative iz Rednitzhembacha - ukupno 265 električnih kreveta te ostale opreme i pomagala.