Camino Krk Story: Organizirana vođenja Camino Krk rutom

Camino Krk možemo predstaviti kao otočnu kružnu rutu, ukupno dugu nešto više od 150 kilometara, koja prati infrastrukturu postojećih pješačkih (i biciklističkih) staza. Njezina početna točka nalazi se u gradu Krku, a završna u naselju Kornić. Za što lakše snalaženje otokom, Camino Krk obilježen je stotinama prepoznatljivih, plavo-žutih, oznaka, a pored signalizacije na raspolaganju je i karta. Tijekom pješačenja, prikupljaju se pečati ili vjerodajnice mjesta i znamenitosti kroz koja prolazi Camino ruta, a koji su, duž istu, postavljeni u prilagođenim ormarićima.

Kao prva dionica hrvatske Camino rute, Camino Krk ušao je u mrežu hodočasničkih putova koja se prostire diljem Europe, s time da je njezin najvidljiviji dio Camino de Santiago ili Put Sv. Jakova, ruta duga oko 800 kilometara, koja vodi prema globalno znanom svetištu u Galiciji (sjeverozapadna Španjolska) - Santiagu de Composteli, gdje se hodočasti grobnici sv. Jakova apostola.

 

Camino Krk Story
 

Camino Krk izvrstan je izbor za proljetnu aktivnost. Na otoku u tom ćete periodu sigurno zateći ugodne temperature, lijepo vrijeme i netom probuđenu prirodu, drugim riječima, idealne okolnosti za sedmodnevnu Camino šetnju tijekom koje možete istinski doživjeti otočnu povijesnu, kulturnu, a posebice sakralnu baštinu uronjenu u impresivne prirodne ambijente i jedinstvene urbanističke cjeline.

No, za one koji nisu sigurni žele li iz prve prijeći svih 150 kilometara Camina Krk ili za one koji jednostavno nisu u mogućnosti prihvatiti sedmodnevni aranžman, sve lokalne turističke zajednice otoka Krka osmislile su zajednički projekt pod nazivom Camino Krk Story. Radi se o dva dvodnevna vikend programa, organizirana pod stručnim vodstvom, koja uključuju besplatan prijevoz, okrijepu i razgledavanje otočkih znamenitosti i interpretacijskih centara. Nastavak je to prošle godine započetih aktivnosti kojima se mogu priključiti svi zainteresirani šetači, pa tako i oni koji su već tada propješačili zapadni i sjeverni dio otoka, od Krka do Čižića. Sada je na redu upoznavanje njegovog istočnog i južnog dijela, od Čižića, preko Vrbnika, Baške, Punta i Kornića, pa sve do Krka.

 

 

Hodogram manifestacije Camino Krk Story
 

Prvi vikend, 22. i 23. travnja 2023. godine

Čižići - Vrbnik - Baška

*Prijave su zatvorene, jer su sva raspoloživa mjesta su popunjena!

 

Subota, 22. travnja

08.30, prijevoz autobusom iz Krka u Čižiće

09.00, okupljanje u Čižićima (kraj konobe Mala sten)

Peta vođena dionica: Čižići - Vrbnik

– hodočasničke putovnice moguće je preuzeti na licu mjesta, kod vodiča

– po dolasku u Vrbnik slijedi okrijepa

18.00, povratak - prijevoz autobusom iz Vrbnika u Čižiće i Krk (povratak)

 

Nedjelja, 23. travnja  

08.30, prijevoz autobusom iz Krka u Vrbnik

09.00, okupljanje u Vrbniku (parkiralište kod Vinarije Katunar, na ulazu u naselje)

Šesta vođena dionica: Vrbnik - Baška

– po dolasku u Bašku slijedi okrijepa

19.00, povratak - prijevoz autobusom iz Baške u Vrbnik i Krk (autobusna stanica Baška)

 

Opis pete dionice:

Trasom dugom 21,6 kilometara, hodočašće se iz Čižića, preko Solina, nastavlja šumovitom unutrašnjošću otoka prema Dobrinju i Sv. Vidu Dobrinjskom, sa završnicom u Vrbniku, do kojeg se dolazi iz Risike. Iz Čižića, šetnica uz obalu vodi do susjednih Solina, s time da ta dva naselja smještena uz plitku i toplu uvalu Soline povezuje lokalitet Meline, obalno područje poznato po crnom ljekovitom blatu. Šetnica se, kroz gusto šumsko područje, potom, uzdiže prema Dobrinju, središtu istoimene općine, čije srce krasi župna crkva sv. Stjepana. Nakon obilaska Dobrinja, i kraćeg pješačenja nogostupom uz cestu, sljedeća dionica hodočašća smještena je na ulazu u obližnje naselje Sveti Vid Dobrinjski. Riječ je o jednobrodnoj i jednoapsidalnoj crkvi sv. Vida čija se specifičnost ogleda u masivnom kamenom zvoniku naknadno dograđenom pred ulaznim pročeljem. Šetnja se, dijelom uz obalu, a dijelom šumom, zatim, nastavlja sve do Vrbnika, najslikovitijeg otočnog naselja smještenog nad morem, na samom vrhu strme litice. Vrbnik je posebno značajan kao glagoljaško središte ili, po mnogima, kolijevka glagoljice, budući da je upravo u vrbničkom glagoljskom skriptoriju nastao najveći broj do danas sačuvanih glagoljskih rukopisa. Vrbničkom starom gradskom jezgrom, s najuzvišenijeg dijela, dominira župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Osim župne crkve, vrbnička starogradska jezgra čuva još mnoge primjere sakralne arhitekture, ali i brojne druge znamenitosti poput Klančića - najuže ulice na svijetu, Knjižnice obitelji Vitezić, ili pak ostataka srednjovjekovnih zidina koje su jedan od niza tragova što su ih knezovi Krčki Frankopani ostavili na području Vrbnika. Na putu koji vodi prema vrbničkoj luci, kao sljedeća dionica, otkriva se crkva sv. Ivana Krstitelja, dok put prema Vrbničkom polju, skriva još jedan zanimljivi lokalitet - ostatke crkve sv. Mavra.

 

 

Opis šeste dionice:

Hodočašće se na relaciji dugoj 23,3 kilometra, iz Vrbnika razvija u smjeru Baške, i to, najprije, presijecanjem Vrbničkog polja čije parcele više od stotinu godina čuvaju pravi vinogradarski dragulj. Daljnjim pješačenjem stiže se do impresivnih pejzaža prošaranih vezom od suhozida - gromačama koji vode do tzv. Mjesečevog platoa. Riječ je o najpoznatijoj i najneobičnijoj lokaciji na bašćanskom području koja, s obzirom na ogoljeli krajolik bez imalo hlada, podsjeća na kamenitu pustinju ili površinu Mjeseca. Sjeverno od Mjesečevog platoa, od rta Glavine do uvale Mala luka, proteže se ornitološki rezervat Kuntrep - najstariji ornitološki rezervat na svijetu - čija su najveća vrijednost bjeloglavi supovi. Mjesečev plato s Baškom spaja šetnica Put ka Mjesecu koja će hodočasnike ponovo zaštititi svojim zelenilom. U središtu Baške nalaze se tri vrijedna sakralna zdanja: župna crkva Presvete Trojice, crkva sv. Antuna Padovanskog i kapela sv. Marka ispod koje se nalaze ostaci monumentalne starokršćanske bazilike i krstionice. Budući da je glagoljica simbol bašćanskog kraja, jedan od spomenika novijeg datuma koji se nikako ne smije zaobići jest i Bašćanska staza glagoljice koju tvore 34 kamene skulpture uklesanih slova glagoljske azbuke postavljene na značajnim lokacijama diljem Baške, Jurandvora, Batomlja i Drage Bašćanske.

 

Drugi vikend, 29. i 30. travnja 2023. godine

Baška - Punat - Kornić - Krk

*Prijave su zatvorene, jer su sva raspoloživa mjesta su popunjena!

 

Subota, 29. travnja

09.00, okupljanje u Baški (ispred Restorana Forza)

Sedma vođena dionica Baška - Punat

– po dolasku u Punat slijedi razgled Interpretacijskog centra maslinarstva i okrijepa

18.00, povratak - prijevoz autobusom iz Punta u Bašku

 

Nedjelja, 30. travnja

09.00, okupljanje u Puntu na autobusnoj stanici ispred ureda Turističke zajednice, odlazak na otočić Košljun (nadoplata na licu mjesta od 11.00 eura po osobi uključuje prijevoz i ulazak u muzej)

– obilazak i razgledavanje otočića Košljun

11.00, pješačenje prema Dunatu i Korniću gdje se nalazi župna crkva sv. Jakova apostola; pješačenje prema gradu Krku i kratko razgledavanje Interpretacijskog centra maritimne baštine otoka Krka i Frankopanskog kaštela te preuzimanje Compostele (ulaznice uključene, nema dodatne naplate)

– okrijepa u gradu krku

19.00, povratak - prijevoz autobusom iz Krka u Punat

 

Opis sedme dionice:

Uz trasu dugu 21,4 kilometra, hodočašće kreće iz Baške i završava u Korniću, a kako bi šetače dovela do konačnog cilja, krčka će ruta, također, proći kroz Jurandvor, Batomalj i Punat. Prateći fragmente Bašćanske staze glagoljice, pristiže se do jednog od najpoznatijih otočnih lokaliteta - Jurandvora koji čuva kompleks opatije sv. Lucije. Artefakt po kojem je to zdanje postalo nadaleko poznato, 1851. godine, pronađen je u njegovom interijeru. Radi se o kamenom pluteju oltarne pregrade u znanosti poznatom kao Bašćanska ploča, inače jednom od najstarijih spomenika hrvatske povijesti, preciznije pismenosti i državnosti. Iz Jurinih dvora hodočašće skreće u smjeru zapada, odnosno naselja Batomalj, iznad kojeg se nadvilo najveće biskupijsko Marijansko svetište, ali i jedno od najstarijih hrvatskih svetišta, uopće. Daljnji uspon prema jugozapadnoj visoravni obilježit će susret s obnovljenim mrgarom Lipica, ali i goletni put prema Obzovi i Velom vrhu s kojeg se sada već jasno vide otočić Košljun i Kornić, ukazujući na smjer u kojem će se hodočašće, nadalje, razvijati. U naselje Punat, središte istoimene općine, ulazi se stazom obogaćenom postajama Križnog puta, s time da u njegovom urbanom dijelu, pored Galerije Toš i Starog Toša - interpretacijskog centra maslinarstva, vrijedi razgledati župnu crkvu sv. Trojice te dvije zavjetne crkvice sv. Roka na Placi i sv. Nikole na Buki. Pred Puntom, u srcu slikovitog zaljeva - Puntarske drage, smjestila se prava mala duhovna oaza - otočić Košljun, koji se prostire na svega 0,072 kvadratna kilometra, i do kojeg brodice svakodnevno prevoze zainteresirane hodočasnike. U okrilju bujne šume stoljetne crnike i crnog jasena svoje je mjesto pronašao franjevački samostan s bogato opremljenom renesansnom crkvom Navještenja Blažene Djevice Marije. Dijelom samostanskog kompleksa, također, su: muzej s bogatom etnografskom, arheološkom i sakralnom građom te knjižnica s više od 30.000 naslova. Na putu do posljednje postaje hodočašća, slijede još dvije otočne znamenitosti: arheološki lokalitet na predjelu Kanajt i ostaci trolisne romaničke crkvice sv. Dunata. Završetak krčke Camino rute označen je povratkom na područje Grada Krka, a kao posljednja postaja određena je župna crkva sv. Jakova apostola. Potom slijedi šetnja prema otočnom središtu - gradu Krku te obilazak Interpretacijskog centra maritimne baštine otoka Krka i Frankopanskog kaštela na Trgu Kamplin.

 

 


Prijavni obrazac

 

Vodiči/pratitelji: Petar Tomašić i Danijela Martić.

Sudjelovanje u organiziranom obilasku rute je besplatno!

 

Važno:

(1) Svaki pojedinac na vlastitu odgovornost pristaje sudjelovati u pješačkom programu te prihvaća pridržavati se uputa i odluka vodiča koji ima pravo promijeniti itinerar ovisno o vremenskim uvjetima te fizičkoj spremi grupe.

(2) Program je predviđen za odrasle osobe, a sudionici starosne dobi od 16 - 18 godina mogu sudjelovati isključivo uz pismenu privolu roditelja ili skrbnika ispunjenu prije samog polaska.

 

Korisni savjeti:

(1) Odjeću prilagoditi godišnjem dobu.

(2) Odabrati čvrste i udobne cipele za duže pješačenje.

(3) Obavezno ponijeti zaštitu od sunca, kiše i vjetra: vjetrovku, pokrivalo za glavu (šešir ili kapu), sunčane naočale.

(4) Ponijeti najmanje 4l vode po dionici i nešto suhe hrane kao što su energetske pločice, čokoladice, suho voće ili slično.

(5) Ponijeti osobni identifikacijski dokument i zdravstvenu iskaznicu.

(6) Ponijeti mobitel, nož, mini set prve pomoći (flasteri), kartu (tiskanu ili preuzeti GPS datoteku sa stranice: www.caminokrk.com/karta.

(7) Važno je kretati se po stazama označenim Camino logom (plava podloga sa žutom strelicom), jer se na ruti nalaze i druge oznake.

(8) Vrata (zatoke ili lese) koja se nađu zatvorena potrebno je za sobom obvezno zatvoriti.

(9) U slučaju nesreće nazvati 112.

 


 

Za pomoć oko smještaja možete kontaktirati:
 

Turističko-informativni centar grada Krka

J. J. Strossmayera 9

51500 Krk

Tel: +385 (0)51 220 226

Web: www.tz-krk.hr

 

Turistička zajednica Općine Dobrinj

Stara cesta bb

51515 Šilo

Tel: +385 (0)51 852 107

Web: www.visitdobrinj.hr

 

Turistička zajednica Općine Vrbnik

Placa Vrbničkog statuta 4

51516 Vrbnik

Tel: +385 (0)51 857479

Web: www.vrbnik.hr

 

Turistička zajednica Općine Baška

Zvonimirova ul. 114

51523 Baška

Tel: + 385 (0)51 856 817

Web: www.visitbaska.hr

 

Turistička zajednica Općine Punat

Pod topol  2

51521 Punat

Tel: +385 (0)51 854 860

Web: www.tzpunat.hr