Brojni Krčani podržali akciju povodom Dana ružičastih majica

Dan ružičastih majica, u svijetu poznat kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj kanadskoj školi.

Ondje je inicijativom školskih kolega na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljivim simbolom inicijative, a kasnije i međunarodno prepoznate obljetnice.

U Hrvatskoj se Dan ružičastih majica obilježava od 2014. godine, također, posljednje srijede u veljači, a tijekom kojeg se provode razne aktivnosti u kojima sudjeluju svi oni koji se žele na simboličan način uključiti u borbu protiv vršnjačkog nasilja. Taj se Dan tradicionalno obilježava i u svim odgojno-obrazovnim ustanovama na otoku Krku, a prošle je godine u organizaciji internetskog portala otok-krk.org zajedno s neformalnim Teovim timom po prvi put obilježen javno, što je Krk mapiralo među četrdesetak gradova u Republici Hrvatskoj u kojima se na takav način podržala ova hvalevrijedna inicijativa.

Takva je tradicija nastavljena i ove godine, okupivši, 27. veljače, na krčkoj Veloj placi, mnoge ljude dobre volje, a među njima srednjoškolce, osnovnoškolce i vrtićare te predstavnike lokalnih uprava i otočnih udruga, što ih je, na početku, pozdravila inicijatorica događanja Svjetlana Vrkljan Radovčić.

Moramo biti svjesni činjenice da je nasilje, u bilo kojem obliku, svakodnevno prisutno u našem okruženju, stoga dužni smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti, kazala je ovom prilikom Vrkljan Radovčić, istaknuvši, nadalje, važnost triju riječi za koje možemo smatrati da obilježavaju ovaj dan, a to su - nasilje prestaje ovdje. Jer kada govorimo o vršnjačkom nasilju najčešće spominjemo žrtvu i zlostavljača, ali postoji i treća karika tog kruga - promatrač. Studije su, naime, pokazale da samo u 13 posto slučajeva promatrači reagiraju u smjeru zaštite žrtve, te je stoga izuzetno bitna prevencija i prepoznavanje nasilnog ponašanja, zaključila je Vrkljan Radovčić.

Zanimljiv program potom su nazočnima predstavili polaznici svih triju obrazovnih ustanova s našega otoka: Srednje škola Hrvatski kralj Zvonimir, Osnovne škole Fran Krsto Frankopan i Dječjeg vrtića Katarina Frankopan, a kratka izlaganja zatim su povjerena prof. Karmen Dunato Pavičić, psihologinji srednje škole i Branku Očku, službeniku Policijske postaje Krk.

Rezultati istraživanja pokazuju da je svako peto dijete žrtva vršnjačkog nasilja tako da možemo pretpostaviti kako se i sada, među okupljenima na Veloj placi sigurno nalazi dijete koje trpi duševnu bol zato što ga neki vršnjak kontinuirano ponižava, vrijeđa ili ucjenjuje, i to samo zato jer je drugačije ili fizički slabije, istakla je Dunato Pavičić, dodajući, kako pritom krećemo tražiti krivca, u potpunosti nesvjesni i vlastite odgovornosti. Stoga, s djecom treba svakodnevno razgovarati, osnaživati ih, objašnjavati im te vlastitim primjerom pokazivati kako bismo reagirali u konfliktnoj situaciji na način da pomognemo i žrtvi i zlostavljaču, zaključila je Dunato Pavičić.

Program je naposljetku završen zajedničkom šetnjom starom jezgrom grada Krka i fotografiranjem na Trgu Kamplinu.