Bookoteka - prvo druženje čitateljskog kluba!

Čitateljski klub Bookoteka i Udruga Žene za otok pozivaju na prvo druženje koje će se, u subotu, 19. lipnja 2021. godine, s početkom u 10.00 sati, odigrati ispod Valamar Koralj Romantic hotela, blizu Otvorene knjižnice Kreativnog Krka.

Bookoteka je krčki čitateljski klub nastao spontano, vođen entuzijazmom triju zaljubljenica u knjige i čitanje: politologije Jovane Čutul, povjesničarke umjetnosti Dajane Grgantov te kroatistice, pedagoginje i knjižničarke Darije Papa.

– Čitanje je za neke radost, za neke potreba poput disanja, za neke obaveza, za neke nužno zlo. Koliko različitih odnosa prema knjizi i čitanju imamo, toliko različitih čitatelja postoji. Čitanje je poput gradnje nove kuće. Na početku gradnje zamišljaš njezin kraj, ali kad do njega dođe, uvijek te dodatno iznenadi i oduševi. Nismo ni svjesni koliko u procesu gradnje/čitanja učimo, ne samo o onome što je oko nas, već i o onome unutar nas. Stoga, krenite s nama u pustolovinu otkrivanja novih svjetova, jer iznenadit ćete se koliko ih ima i koliko su različiti. Pridružite nam se na književnim večerima, razgovorima uz knjigu i druženje, kazala je Daria Papa.

Prva knjiga o kojoj će se povesti rasprava je Mala pariška knjižara, autorice Nine George, a koja progovara upravo o snazi knjige. Naime, knjižar Jean Perdu vjeruje u moć čitanja i točno zna koja knjiga liječi koju bolest duše. Zna koja liječi tugu, koja ostavljene duše, koja pomaže u odrastanju i prihvaćanju životnih činjenica kakve god one bile. On u svojoj plovećoj knjižari Pharmacie littéraire prodaje romane kao lijek. No istodobno ne zna kako bi sam sebe izliječio od jedne noći prije dvadeset jednu godinu kad ga je lijepa Provansalka Manon napustila dok je spavao. Nije ostavila ništa osim pisma - koje Perdu nije imao hrabrosti pročitati. Sve do jednog ljeta koje će promijeniti sve i odvesti ga iz malene ulice Montagnard na putovanje u prošlost, u uspomene, u srce Provanse i natrag u život...