Advent u Krku - serija prigodnih blagdanskih događanja

Na prostoru ispred Velikog parka u gradu Krku (ispod svima dobro znanog koprivića) ove se godine, između 27. studenog i 23. prosinca, priređuje prava adventska priča čija je fabula sazdana od različitih sadržaja namijenjenih publici, zaista, širokog spektra, ali i ponude adventskih specijaliteta. Premijerno izdanje ove manifestacije, koja će adventsko vrijeme u Krku sigurno učiti još ljepšim, šarenijim i toplijim, zajednički priređuju: Turistička zajednica Grada Krka i Centar za kulturu Grada Krka, i to uz neizostavnu podršku Grada Krka i Vecle koja svake godine gradu podari pravo, brojnim lampicama prepleteno, blagdansko ruho.

Program manifestacije Advent u Krku, s obzirom na vrstu ponuđenih sadržaja, možemo podijeliti u nekoliko cjelina. Prema tome, sve posjetitelje grada u adventsko će vrijeme dočekivati kazališne predstave i pričaonica namijenjeni djeci, zatim koncertna predstavljanja renomiranih hrvatskih glazbenika, dječjeg zbora i vrijednih polaznika dviju glazbenih radionica, dok će se u Galeriji Decumanus odvijati prigodna božićno-novogodišnja izložba. Također, mimo svega navedenog bit će i trenutaka da se uz čaj ili kuhano vino prepusti uživanju u ambijentalnoj, blagdanskoj glazbi.

 

U pravom blagdanskom duhu: kazališne predstave i pričaonica za djecu

 

Segment Adventa u Krku za čiju je organizaciju zadužen Centar za kulturu Grada Krka namijenjen je najmlađim otočanima, a donosi predstave i pričaonicu za djecu te program u čast poznatog zaštitnika djece, pomoraca i putnika - sv. Nikole.

Uzbudljiva pričaonica poznatog hrvatskog ilustratora, autora i pripovjedača Zdenka Bašića na temu 24 božićna stvorenja do Badnjaka djeci će predstaviti najzanimljivije priče iz hrvatske narodne predaje povezane s vremenom adventa. Dijelom programa i tri su predstave za djecu: Avanture sv. Nikole Kazališta Šareni svijet, Bjelobradi nosi darove Dječje scene Kazališta Gavran i Božićni djedomobil Kazališta Smješko, koje će mališanima donijeti nove priče o svima omiljenim blagdanskim junacima.

Poseban dio manifestacije odnosi se na program u povodu blagdana sv. Nikole koji započinje već spomenutom dječjom predstavom, a nastavlja se podjelom poklona djeci s pozivnicom koja ne pohađaju vrtić, a prijavljena su na području Grada Krka.

 

Sve je bolje uz glazbu(!): Serija prigodnih koncerata

 

Dio programa Adventa u Krku povjeren Turističkoj zajednici Grada Krka namijenjen je različitim generacijama, a kao takav, donosi seriju žanrovski različitih koncertnih sesija. Glazbena priča, uz paljenje božićnih dekoracija, započinje DJ nastupom Alexa Sabattinija, a nastavlja se akustičnim koncertom popularnog rock kolektiva Vatra kojeg je ovih dana na glazbene top ljestvice ponovo vratio singl Nova godina nije se dogodila. Prigodnim će koncertima publiku sigurno oduševiti puntarska Klapa Rašketa i nagrađivana splitska Klapa Šufit koja danas okuplja devetero vrsnih vokalista - četiri tenora, dva baritona i tri basa, a dan prije Badnjaka i Dino Antonić Acoustic Trio predvođen jednim od najposebnijih vokala mlađe generacije koji je dosad ostvario mnoge uspjehe, i to kao izvođač, autor i vokalni trener. Tom se koncertnom nizu u sklopu opuštajućih After Work Jazz susreta pridružuju i dva poznata jazz ansambla: Zoran Majstorović Kvartet i JazzObala Kvartet, s time da u neupitnoj virtuoznosti njihovih članova možemo pronaći garanciju vrhunskog koncertnog doživljaja. I dok će Zoran Majstorović Kvartet publici donijeti improvizacije temeljene na različitim tradicijama od klasične pa sve do jazz i rock glazbe, JazzObala Quartet ponudit će im jedinstvenu glazbenu igru u kojoj će preplesti rani blues, hard bop jazz i funk. Priliku da svoje glazbeno stvaralaštvo i kreativnost predstave javnosti dobit će ne samo Mići Boduli - najdugovječniji krčki dječji pjevački zbor, već i polaznici glazbenih radionica dviju krčkih udruga: Muzike u koracima (MooK) i Kreativnog Krka, a njima će se u širenju pravog blagdanskog raspoloženja pridružiti zboraši Osnovne škole Fran Krsto Frankopan i Gradska glazba Krk.

 

Poziv likovnjacima

 

Uz sve navedeno, u Galeriji Decumanus, između 10. i 24. prosinca, odvijat će se prigodna božićno-novogodišnja izložba Udruge Rukotvorine Krk za koju je trenutno otvoren javni poziv kako bi svi zainteresirani likovni umjetnici i hobisti dobili priliku javnosti predstaviti svoje radove inspirirane božićno-novogodišnjim motivima i temama, bez obzira na korištenu tehniku, medij ili materijal.

S obzirom na neizvjesne epidemiološke (ali i vremenske) prilike, organizatori manifestacije, u bilo kojem trenutku, zadržavaju pravo izmjene ili otkazivanja dijela ili cjelokupnog programa.

 

 

Program Adventa u Krku

Polukupola pored Velikog parka (ispod koprivića)

 

Subota, 27. studenog

17.00

Svečano paljenje božićne dekoracije i lampica

Nastup DJ-a Alexa Sabattinija

 

Petak, 03. prosinca

14.30

Ambijentalna božićna glazba

17.00

After Work Jazz: Zoran Majstorović Kvartet

Ambijentalna božićna glazba

 

Subota, 04. prosinca

Sv. Nikola stigao je u naš grad

10.00

Predstava za djecu Avanture sv. Nikole, Kazalište Šareni svijet

11.30

Predstava za djecu Avanture sv. Nikole, Kazalište Šareni svijet

12.30

Božićni program polaznika glazbenih radionica Udruge Kreativni Krk

13.00 - 17.00

Ambijentalna božićna glazba

17.00

Akustični koncert grupe Vatra

 

 

Ponedjeljak, 06. prosinca

15.00 - 18.00

Podjela poklona djeci s pozivnicom i druženje sa sv. Nikolom

 

 

Petak, 10. prosinca

14.30

Ambijentalna božićna glazba

17.00

After Work Jazz: JazzObala Kvartet

Ambijentalna božićna glazba

 

 

10. - 24. prosinca 2021.

Galerija Decumanus

Tradicionalna božićno-novogodišnja izložba Udruge Rukotvorine Krk

Radno vrijeme galerije: pon. - pet. 10.00 - 13.00

 

Subota, 11. prosinca

12.00

Ambijentalna božićna glazba

18.00

Nastup Klape Rašketa

 

Nedjelja, 12. prosinca

11.00

24 božićna stvorenja do Badnjaka, pričaonica za djecu (8+) u izvedbi Zdenka Bašića

12.00

Božićni program polaznika glazbenih radionica Udruge Muzika u koracima - MooK

Ambijentalna božićna glazba

 

 

Petak, 17. prosinca

13.30

Nastup pjevačkog zbora Osnovne škole Fran Krsto Frankopan

14.30

Ambijentalna božićna glazba

17.00

Nastup Gradske glazbe Krk

 

 

Subota, 18. prosinca

11.00

Predstava za djecu Božićni djedomobil (3+), Kazalište Smješko

18.00

Nastup Klape Šufit

 

 

Nedjelja, 19. prosinca

 

10.30

Predstava za djecu Bjelobradi nosi darove (3+), Dječja scena Kazališta Gavran

11.30

Božićni nastup Dječjeg pjevačkog zbora Mići Boduli

 

Četvrtak, 23. prosinca

11.00

Koncert Dino Antonić Acoustic Trija

 

***

Prigodna gastro ponuda

 

Winter Mezzino kućica

Dimljeni buncek s kiselim kupusom, domaće istarske kobasice, Xmass burger, fritule, kuhano vino, kuhani gin

Volsonis

Domaće pečene kobasice od crne slavonske svinje, razni zimski kokteli