Adriatic Depth Trophy: Najbolji svjetski ronioci pred kvarnerskim izazovom

Između 05. i 12. rujna 2020. godine bit će održan Adriatic Depth Trophy - natjecanje najboljih svjetskih ronioca na dah. Na području između Krka i Cresa, točnije otočića Plavnika i Cresa, u kanalu Krušija, svjetska ronilačka elita ronit će doslovce do samog dna Kvarnera.

– Realno gledajući, mi nemamo zadovoljavajućih dubina za vrhunska natjecanja, tako da je za neke od natjecatelja i najdublja točka Kvarnera u stvari plitka u odnosu na njihove kapacitete, ali i dalje možemo generirati svjetske rekorde u pojedinim disciplinama, tako da će nas najbolji ronioci počastiti pokušajima obaranja svjetskih rekorda u disciplinama bez peraja ili sa stereo perajama, ističe Vitomir Maričić, ove godine prvi na AIDA ljestvici ronioca te višestruki svjetski rekorder i instruktor ronjenja na dah, inače Riječanin koji kao predsjednik AIDA Hrvatska stoji u ime organizacije ovog hvalevrijednog natjecanja. To što nam nedostaje prirodnih uvjeta, nadoknađujemo položajem i dobrom organizacijom. U izuzetno teškoj godini ponudili smo najveće globalno natjecanje ovakvog tipa na lokaciji koja je iznimno dostupna, i to s vrlo povoljnom cijenom kojom želimo privući i početnike. Još jedna iznimno bitna stvar jest to da će se ovo natjecanje po prvi put u povijesti istovremeno odvijati po pravilima dvije ronilačke federacije - CMAS i AIDA - što je svojevrsni presedan koji ujedinjuje aktere svjetskog ronjenja na dah, kazao je Maričić.

Adriatic Depth Trophy ustvari je državno prvenstvo u ronjenju na dah ne samo Hrvatske, već i Slovenije, Mađarske i Srbije. To je jedna u nizu kup utakmica za Adriatic Freediving Trophy čiji pobjednik ima najviše bodova u bazenskim i dubinskim disciplinama. AIDA Hrvatska svakako spada među najaktivnije svjetske AIDA asocijacije koja na godišnjoj razini priređuje mnoge natjecateljske smotre.

– Bez novih natjecatelja sport nema budućnost. Ovo je fantastičan i jako zanimljiv sport, ali posebice kod nas poguran pod tepih, iako imamo jednu od najjačih reprezentacija za koju malo tko zna da uopće postoji, nastavlja Maričić. Naime, trudimo se da što više prilika damo natjecateljima, s time da smo ove godine u kup bodovanje uključili Beograd open, Budapest open i slovenski Blue tiles. Međutim, to nije ni najmanje lako popratiti, ali dajemo sve od sebe te na taj način nastojimo potaknuti  i razmjenu iskustava u čitavoj regiji, što je vrlo poticajno za sve nas.

Unatoč svim aktualnim komplikacijama, odnosno mjerama koje ograničavaju putovanja, impresivan je broj stranih prijava iz Francuske, Kolumbije, Kube, Brazila, Maroka, Italije, Njemačke, Paname, Meksika, Grčke, Slovenije, Mađarske, Srbije, Australije… što, još jednom, govori u prilog tome da je ovo zaista atraktivan proizvod s velikim potencijalom da postane tradicionalna stanica svjetskoj ronilačkoj kremi. A upravo, dolazak predvodnika u ovome sportu kao što su Alexey Molchanov ili Thibault Guignes predstavlja veliko priznanje ovogodišnjoj organizaciji.

– Ronjenje na dah je sport koji eksponencijalno raste kako u svijetu, tako i kod nas, gdje, s jedne strane zbog položaja i klime, a s druge zbog tradicije podvodnog ribolova, imamo ne samo sve veći broj rekreativaca, već i izuzetno uspješnu reprezentaciju i sportaše svjetskog ranga, priznaje Maričić. Mislim da je mentalna komponenta ovog sporta ono što ga razlikuje i što u konačnici privlači jednu skupinu ljudi. Također, postaje sve jasnije kako je ronjenje izvrsna priprema za ostale sportove koju je gotovo nemoguće drugačije simulirati, što znači da drugu skupinu onih koji se odluče na ronilačku edukaciju čine sportaši koji rone kako bi se kvalitetnije pripremili za matični sport. Treću skupinu čine ribolovci i zaljubljenici u more, kojima je cilj u cijelosti se prepustiti moru što izaziva osjećaj koji nadahnjuje i ispunjava. Generalno, ljudi uglavnom nisu svjesni svojih mogućnosti, no jednom kada spoznaju mogućnosti vlastitog tijela, kako ga (is)koristiti, i kako kontrolirati um, započinju s procesom pomicanja granica, u glavi i u vodi, što dovodi do osjećaja kojem se žele vratiti, a u ronjenju na dah uvijek će imati mentalni prostor za igru i napredak, zaključuje Maračić.