67. Ljetne priredbe otvorene, a Krk Music Fest započeo koncertom ansambla Acoustic Project i sopranistice Darije Auguštan; Marko Tolja u pratnji septeta evocirao zlatno doba Hollywooda

Koncertom zagrebačkog ansambla Acoustic Project i mlade sopranistice Darije Auguštan, 21. lipnja 2023. godine, pred okupljenima na Trgu krčkih glagoljaša, otvorene su 67. Ljetne priredbe, jedan od festivala, nakon dubrovačkog i splitskog, s najdužom tradicijom na istočnojadranskoj obali, čija je organizacija danas povjerena Centru za kulturu Grada Krka. Međutim, osim Ljetnih priredbi ovim je koncertom započeo i Krk Music Fest, festivalsko događanje koje između 21. i 23. lipnja, u povodu Svjetskog dana glazbe, donosi šarolik glazbeno-plesni program, a za čiju je provedbu zadužena Turistička zajednica Grada Krka.

No, u vrhunska događanja obje festivalske priče, svojom su scenskim nastupom uvele krčke školarke Pia i Mare, podijelivši s publikom zanimljive činjenice ne samo o Trgu krčkih glagoljaša kao sjecištu dviju rimskih ulica - carda i galije, već i činjenice o poznatom američkom skladatelju Georgeu Gershwinu kojim je započeo koncertni program (Summer time, My man's gone now…), da bi ceremoniju otvorenja, naposljetku, zaključio gradonačelnik Darijo Vasilić, pozdravivši okupljene ljubitelje klasične glazbe i, kao što nalaže tradicija, potpisavši festivalsku povelju.

– Dobrodošli na svečanost otvorenja 67. Ljetnih priredbi, kazao je Vasilić. Volimo naglašavati kako je naš ljetni festival jedan od najstarijih u Hrvatskoj. Samo malo mlađi od Dubrovačkih ljetnih igara i Splitskog ljeta. Ove će se godine kao dio festivalskog programa na Sceni Zidine, Trgu krčkih glagoljaša, rivi, crkvi sv. Kvirina i atriju franjevačkog samostana, od 21. lipnja pa sve do 24. kolovoza, održati osam glazbenih, 12 kazališnih i četiri izložbena događanja. Program je to Centra za kulturu Grada Krka koji je ovogodišnje Ljetne priredbe zamislio kao sjećanje na znamenitog Krčanina, svećenika i kolekcionara Nikolu Udinu Algarottija, a kojem se odabirom kvalitetne glazbe i vrhunskih glazbenika odužujemo za njegovu bogatu ostavštinu, zaključio je Vasilić.

 

 

Nakon odrađenog uvodnog dijela, Trg krčkih glagoljaša prepuštena je Acoustic Projectu i Dariji Auguštan kojima je u ovoj svečanoj prigodi pripala čast da izvedu koncertni program nazvan Tradicija kroz prizmu sadašnjosti. Okupljena publika pritom je imala prilike čuti skladbe s posljednjeg nosača zvuka Acoustic Projecta pod nazivom Furious Dance, tj. set novijih uradaka Dubravka Palanovića i Srđana Berdovića koji su u direktnoj i indirektnoj vezi s hrvatskom tradicijskom glazbom, manifestirajući sintezu tradicije, klasike i jazza. No osim njihova standardnog repertoara, programom je bila obuhvaćena i raskošna glazba dviju Amerika - Georgea Gershwina, Samuela Barbera i Heitora Villa-Lobosa - prilagođena i aranžirana upravo za ansambl i sopran.

 

 

Ansambl Acoustic Project, 2008. godine, zajedno s kolegama i prijateljima, osnovao je skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović, koji ga otad i vodi. Deset vrsnih glazbenika jedinstvena su pojava na domaćoj glazbenoj sceni. Uzimajući u obzir godine djelovanja, mnoge transformacije događale su se kako u postavi glazbenika, tako i u samim glazbenim izričajima čiji širok glazbeni spektar, od klasike, jazza, folklora, pa čak i rocka, daje jasan pečat prepoznatljivosti u ideji i izvedbi. Koncertno djelovanje ansambla krenulo je ciklusom Za noćne ptice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a nastavilo se brojnim koncertima na vodećim festivalima u zemlji i inozemstvu. Godine 2012. Acoustic Project snimio je svoj prvi nosač zvuka u izdanju Aquarius Recordsa i Morris studija, a nedavno i album Furious Dance kojeg je objavila talijanska izdavačka kuća Velut Luna. Ansambl danas čine: Marko Zupan (flauta), Branko Mihanović (oboa), Nikola Fabijanić (saksofon), Viktor Ćižić (klavir), Renato Palatinuš (udaraljke), Marco Graziani (violina), Val Bakrač (violina), Aleksandar Jakopanec (viola), Petar Kovačić (violončelo) i Dubravko Palanović (kontrabas).

Darija Auguštan jedna je od najtraženijih mladih glazbenica. Diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Snježane Bujanović - Stanislav. Pjevačko obrazovanje započela je u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu u klasi prof. Nataše Šurine. Njezin lirski sopran karakterizira lijepa boja, tehnička izvrsnost i sonornost, a bez obzira na godine, iza nje je već pozamašan niz glavnih uloga u operama i operetama. Jednako je uspješna kao operna, i kao koncertna umjetnica. Stipendistica je istaknute umjetnice Mirjane Bohanec Vidović. Dobitnica je mnogobrojnih priznanja i nagrada kako na državnim tako i međunarodnim natjecanjima. Od 2022. godine članica je solističkog opernog ansambla HNK u Zagrebu.

Nakon nastupa Acoustic Projecta, također, u sklopu Ljetnih priredbi i Krk Music Festa, 23. lipnja, u samome gradskom središtu, na rivi, uslijedio je koncert pod nazivom Dear Mr. Sinatra kojeg je, interpretirajući neke od najpoznatijih svjetskih evergreena poput Fly me to the moon, My way, Strangers in the night ili That's life, iznio Marko Tolja praćen septetom vrhunskih glazbenika - Ivanom Popeskićem, Henryjem Radanovićem, Branimirom Gazdikom, Ivanom Pešutom, Antonijom Gečekom, Oliverom Erešom i Marinom Ferketinom. Jedan od najboljih hrvatskih vokala i strastveni zaljubljenik u swing ovim je programom koji obiluje glamurom i elegancijom, na oduševljenje mnogobrojne publike, uspio evocirati zlatno doba Hollywooda.

Fotografije: Igor Gržetić (Grad Krk) i Borut Brozović (Turistička zajednica Grada Krka).

 

  • 1
  • -
  • 2