67. Ljetne priredbe: Drama Ljubavna pisma, Kazališta Planet Art

Pretposljednji nastavak kazališnog programa 67. Ljetnih priredbi donosi dramu Ljubavna pisma nastalu u produkciji Kazališta Planet Art koja će se na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša) odigrati u ponedjeljak, 14. kolovoza 2023. godine, s početkom u 21.30 sati. Cijena ulaznice iznosi 15,00 eura.

Andrew i Melissa prijatelji su iz djetinjstva čije dopisivanje započinje slanjem poruka za vrijeme nastave u osnovnoj školi što se nastavlja cjeloživotnim razmjenjivanjem pisama. I dok njihovi životi idu različitim smjerovima kroz pisma progovaraju o svojim nadama, željama, snovima, pobjedama i porazima. U međuvremenu Andrew postaje uspješan odvjetnik i političar, dok se Melissa okreće umjetnosti i porocima. Kamo ih vodi slučajan susret nakon mnogo godina? Je li, nakon toliko vremena, za njih prekasno? Je li moguć popravni iz ljubavi? I jesu li osobe iz pisama iste kao one u stvarnosti?

Melodrama Ljubavna pisma, plodnog američkog dramatičara A. R. Gurneya, najizvođenija je kazališna ljubavna priča na svijetu. Tekst je premijerno izveden 1988. godine na Broadwayu te je iste godine nominiran za Pulitzerovu nagradu za dramu. Otad je izveden nebrojeno puta, a u glavnim ulogama okušala su se velika glumačka imena poput Elizabeth Taylor, James Earl Jonesa, Kathleen Turner, Williama Hurta, Mela Gibsona, Gerard Depardieua, Anouk Aimee, Sissy Spacek, Sigourney Weaver, Sally Field, i drugih.

U Hrvatskoj ovaj je tekst praizveden prije dvadeset godina u Teatru u gostima, a uz Anu Karić u ulozi Melisse, u ulozi Andyja nastupali su Relja Bašić, Boris Buzančić i Boris Miholjević. U najnovijoj produkciji Kazališta Planet Art snažnim glumačkim postavama ovog kazališnog klasika pridružuju se Slavica Knežević i Marko Torjanac koji predstavu potpisuju i kao redatelji te autori dramaturške prilagodbe. Ljubavna pisma će vam svojom toplinom izmamiti i suzu i osmjeh, ali i poneko sjećanje na velike skrivene ljubavi koje svatko od nas nosi u sebi.

Neovisno Kazalište Planet Art, koje djeluje pod motom kazalište koje se pita, na scenu postavlja suvremene dramske, često problemske tekstove, koji govore o temama koje nas se tiču i s kojima se gledatelji i sami susreću u svojim životima na osobnoj i/ili društvenoj razini. Postavljajući takva kompleksna životna i filozofska pitanja Planet Art, kroz kvalitetan dramski tekst i vrhunske glumačke postave, gledatelja poziva na promišljanje i dijalog te nastoji ponuditi refleksivan uvid u teme koje obrađuje kao i poneku spoznaju.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.

Ulaznice za programe ovogodišnjih Ljetnih priredbi kupuju se na prodajnom mjestu u Galeriji Decumanus, Josipa Jurja Strossmayera 2 (stari grad), unutar njezinog redovnog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata. U suprotnom, ulaznice se mogu rezervirati telefonom na 051 220 041.