66. Ljetne priredbe: Simply Brass Kvintet

Glazbeni program 66. Ljetnih priredbi, u četvrtak, 25. kolovoza 2022. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati, zaključit će koncert zagrebačkog Simply Brass Kvinteta. Ulaz je slobodan.

Glazbenim segmentom ovogodišnjeg festivala, kojeg možemo predstaviti geslom Darovi glazbe kroz vrijeme, zvuk i glas, obuhvaćeno je deset koncerata raspoređenih u tri cjeline, s time da je prva, Darovi glazbe kroz vrijeme, donijela presjek glazbenih tradicija i stilova u rasponu od srednjovjekovne glazbe, preko svjetovne renesansne glazbe - frottola, pa sve do inovativnih glazbenih slogova baroka i rokokoa. Drugom cjelinom, Darovi glazbe kroz glas predstavljaju se suradnje vrhunskih instrumentalista i vokalista, a trećom, Darovi glazbe kroz zvuk ansambli i glazbeni kolektivi posvećeni sviranju neobičnijih instrumenata, s time da će u završnici ovog uzbudljivog poglavlja, nakon Percussion Club Projecta i Trija harfi Ćiković, publika uživati u koncertu Simply Brass Kvinteta.

Ovaj peteročlani glazbeni kolektiv u kojem sviraju Tomica Rukljić (truba), Rudolf Homen (truba), Nikola Zver (rog), Alan Bošnjak (trombon) i Željko Kertez (tuba), izvest će djela skladateljskih velikana kao što su Thelonious Monk i Cootie Williams, Miles Davis, Astor Piazzola, Enrique Crespo, Johann Sebastian Bach, Robert Kraft, Henry Creamer i Turner Layton, Richard Roblee, Miljenko Prohaska, Chick Korea, Johnny Mandel ili Scholom Secunda te publici približiti jedinstvenu glazbenu priču vođenu prodornim zvukom limenih puhača.

 

 

Simply Brass Kvintet djeluje od 2005. godine i u tom je periodu održao niz zapaženih koncerata diljem Hrvatske i inozemstva. Program ansambla vrlo je raznovrstan, a sastoji se od izvornih djela suvremenih skladatelja te obrada za brass ansambl iz razdoblja baroka, klasike i romantizma, zatim jazz skladbi, filmske glazbe i popularnih melodija. Ansambl je ostvario značajnu suradnju sa Simfonijskim Puhačkim Orkestrom Oružanih Snaga Republika Hrvatske izvevši skladbu Shadowcatcher (Eric Ewazen). Uz Kvintet često nastupaju renomirani domaći i strani glazbenici (Allen Vizzutti, Jan Cober, James C. Lebens, Sebastian Gil Armas, Radovan Cavallin, Šimun Matišić, Matej Meštrović, SUDAR Percussion, Zagrebački Kvartet Saksofona i drugi ). U suradnji s izdavačkom kućom Cantus, Kvintet je, 2010., snimio nosač zvuka Caminatte sa skladbama hrvatskih skladatelja, dok im je 2017. godine izašao drugi album Brass Symposium, snimljen za izdavačku kuću Aquarius Records, kojim su predstavljena djela napisana isključivo za Simply Brass, a koji ih je tom prigodom i premijerno izveo. Taj je album nominiran za glazbenu nagradu Porin, i to u kategoriji Najbolji instrumentalni album. Među najvažnije nastupe Kvinteta ubrajaju se koncerti ostvareni u listopadu 2011. godine na Julliard School of Music u New Yorku gdje su predstavili hrvatsku glazbu pisanu za brass kvintet, ali i praizveli skladbu Balkanika poznatog američkog skladatelja Erica Ewazena, skladanu i posvećenu upravo Simply Brass Kvintetu. Skladba je doživjela i notno izdanje u SAD-u (Theodore Presser). Zapažen je i nastup na festivalu Dani Hrvatske glazbe u Beču 2012. godine. Kvintet surađuje i s Koncertnom Direkcijom Zagreb a od 2011. - 2015. godine, imao je stalni ciklus koncerata u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. U ožujku 2013. godine u suradnji s Big bandom Hrvatske radiotelevizije, ansambl je praizveo Jazz koncert za brass kvintet i big band koji je skladao doajen hrvatske jazz glazbe Miljenko Prohaska. Iste godine ansambl je realizirao dva zapažena međunarodna gostovanja: Maspalomas International Trumpet Festival, Gran Canaria u Španjolskoj i Laval University, Quebec City u Canadi. U svibnju 2015. godine Kvintet je ostvario značajnu međunarodnu koncertnu turneju u Republici Kini gdje je nastupio u šest velikih gradova i pred mnogobrojnim auditorijem ostvario zapažen uspjeh. Brojni su i edukativni koncerti u osnovnim školama gdje ansambl promovira glazbu za limene puhače i potiče interes djece i mladih za limene puhačke instrumente.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.


Programska knjižica [.pdf]