62. Ljetne priredbe: Ansambl I Musicali Affetti

U nastavku glazbenog programa 62. Ljetnih priredbi, 26. srpnja 2018. godine, s početkom u 21.30 sati, u biseru (rano)romaničke arhitekture - crkvi sv. Kvirina - slijedi koncert talijanskog ansambla I Musicali Affetti okupljenog oko ideje proučavanja i izvođenja stare glazbe na izvornim instrumentima. Jer izučavanje izvora i stalno istraživanje kvalitete zvuka predstavljaju temelj njihovog bavljenja glazbom, ali uvijek s ciljem postizanja što veće slobode izraza.

Nakon orijentalnih melodija turskog Kudsi Erguner ansambla, ovim koncertom, ujedno i 4. epizodom: Glazba Serenissime - stoljeće sjaja posvećenom instrumentalnoj glazbi s početka 17. stoljeća koja je u Mlecima naišla na posebno plodno tlo, i to ne samo zahvaljujući iznimnoj izdavačkoj aktivnosti, već i tamošnjoj prisutnosti nekih od najvećih glazbenih inovatora poput Monteverdija, Fontane, Marinija ili Castella, nastavlja se Glazbena priča Knezova Krčkih Frankopana, obzirom da se upravo glazbenim sadržajima ovogodišnjeg festivala obilježava 900. obljetnica od prvog pisanog spomena Knezova Krčkih Frankopan na otoku Krku. Stoga, u namjeri da se ukaže na bogatstvo i različitost europske glazbene baštine od 12. do 17. stoljeća, programom je obuhvaćena serija od devet koncerata ozbiljne glazbe (proslov, sedam epizoda i epilog), uzimajući u obzir staru (srednjovjekovnu), ranu (renesansnu) i klasičnu (baroknu) glazbu te tako prateći vrijeme vladanja loze Frankopana, ali i nekolicinu konkretnih povijesnih trenutaka. Međutim, Europska godina kulturne baštine koja se upravo obilježava možda se najintenzivnije evocira povijesnim ambijentima u kojima će koncertni programi biti izvedeni, i to na način da će se izvedbe vezivati uz prostore koji su također dijelom bogatog frankopanskog nasljeđa poput Kvirinove crkve koja je imala fukciju zapadnog zdanja (galerije ili westwerka) odakle su Knezovi Krčki pratili liturgiju.

Frankopani su mudro iskoristili mletačke interese, a veze Hrvatske i Serenissime ostale su neraskidive. Međutim, jedna se (rimska) loza Frankopana zadržala u susjedstvu, na širem području Udina, gdje se gradovi čudno zovu, prizivajući slavne dane Langobarda. Iz Vicenze nam tako dolaze I Musicali Affetti, čiji je glavni zadatak istraživanje najblistavijih trenutaka glazbe sjeveroistočne Italije, koja je udarila temelje pojmu - virtuoznost.

Ansambl I Musicali Affeti osnovan je 1997. godine na poticaj Fabija Missaggija koji je uspio okupiti talijanske, ali i strane glazbenike posvećene proučavanju i izvođenju starije glazbe s izvornim instrumentima. Ovaj ansambl dosad je sudjelovao na mnogobrojnim koncertima u okviru važnih festivala starije glazbe priređivanih u Veneciji, Veroni, Rimu, Bologni, Modeni, Genovi, Pisi, Viterbu, Strasbourgu, Zagrebu, Avignoneu, Nici, Utrechtu ili Hyeresu. I Musicali Affetti redovito nastupaju u veličanstvenom Olimpijskom kazalištu u Vicenzi, gdje su dosad izveli poznata djela poput Bachovih Brandenburških koncerata, Händelovih Il Trionfo del Tempo e del Disinganno i Alceste te ciklusa Händelovih talijanskih kantata Apollo e Dafne, Clori, Tirsi e Fileno i Aci, Galatea e Polifemo, i to uvijek pod dirigentskom palicom Fabija Missaggija. U sklopu festivala Spazio & Musica, koji je pokrenut radi vrednovanja izvanredne umjetničke baštine Vicenze, ansambl, od 1997. godine, nastupa zajedno s poznatim dirigentima i solistima kao što su M. Huggett, S. Kuijken, A. Bernardini ili R. Alessandrini. Želja za izvođenjem i eksperimentiranjem s ostalim glazbenim žanrovima ansamblu je omogućila suradnju s jazz glazbenicima, ali i suvremenim skladateljima. Od 2016. godine I Musicali Affetti surađuju sa Skupinom za eksperimentalno istraživanje glazbe GREAM (Groupe de Recherches Expérimentales sur l’Acte Musical; Université de Strasbourg) sa zadaćom izrade prvih diskografskih zapisa talijanskih skladatelja 17. stoljeća.

Ulaznice za koncert ansambla I Musicali Affeti po cijeni od 30,00 kn mogu se kupiti u Galeriji Decumanus (svakim danom osim nedjelje, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata) ili rezervirati telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net. Program 62. Ljetnih priredbi organizira Centar za kulturu Grada Krka.