499. Krčki sajam - Lovrečeva: Najstarija gradska manifestacija oduševila poviješću inspiriranim Kamplinom i vrhunskom zabavom na rivi

Gotovo nam se nevjerojatnim čini kako je jednoj manifestaciji sajmenog karaktera pošlo za rukom održati se gotovo pola tisućljeća. Trodnevni sajam - Lovrečeva - čiji program već godinama traje od 08. do 10. kolovoza, time potvrđuje ne samo vlastitu već i posebnost grada koji je, duž čitavu povijest, bio jedno od važnijih jadranskih centara susreta velikog broja trgovaca i pomoraca.

 

Ukratko o povijesti Lovrečeve
 

S obzirom na istaknuto, Krčki sajam ili Lovrečevu s pravom možemo smatrati najstarijom gradskom manifestacijom. Tome u prilog ide i podatak kako je taj veliki sajam, najvjerojatnije srednjovjekovnog porijekla, 1524. godine, ponovo odobren te u gradu Krku organiziran povodom blagdana sv. Lovre, 10. kolovoza i još dva naredna dana. Odobrili su ga providur Grimani i kamerleng (komornik) Morosin. Otok Krk u to je doba, odlaskom posljednjeg Frankopana 1480. godine, bio pod vlašću Mletačke Republike, a njime je upravljao providur - vrhovni upravitelj, provodeći zakon. Zahvaljujući gradskom sajmu, u Krk je dolazilo mnoštvo puka s čitavog otoka, ali i drugih krajeva, a trgovalo se prehrambenim namirnicama, stokom, vunom, suknima, sredstvima za rad, bakrenim posuđem, bačvama, predmetima ručne izrade, ali i onim skupocjenima od zlata i srebra, i to uz poseban režim koji je omogućavao povoljnije trgovanje. Štandovi prodavača bili su postavljeni uzduž poljane sv. Lovre, čime je taj dio grada poprimao živopisan izgled. Ta se poljana prostirala uz Velika gradska vrata, nad gradskom lukom, i, upravo zbog održavanja sajma, imala je značajnu ulogu u životu grada. Kao zanimljivost, spomenimo i kako je 1534. providur Sagredo naložio da se u vrijeme trajanja sajma održi i viteška igra alke s konjima, a nagrada za pobjednika bio je komad svilene tkanine vrijedan pet dukata. Trodnevni se sajam tijekom godina sve više razvijao, prerastavši u jedno od glavnih društvenih događanja.

Na blagdan sv. Lovre bile su koncentrirane i druge manifestacije, a jedna posebno značajna, vezana uz drevnu crkvu sv. Lovre podignutu izvan gradskih zidina (na poziciji zapadno od grada), bila je i svečana jutarnja procesija u kojoj su se slavile relikvije raznih svetaca i kojom je bio okupljen ne samo veliki broj vjernika, već i cjelokupno svećenstvo otoka. Procesija se kretala po gradu, a ukinuta je u 19. stoljeću kada je i porušena, pretpostavljeno ranokršćanska, crkva sv. Lovre. Na jednom od najslikovitijih poprišta suvremenog izdanja Lovrečeve - Trgu Kamplin - još uvijek se mogu vidjeti stupovi negdašnje Lovru posvećene crkve, preciznije par, s time da je jedan od stupova prelomljen na dva, a drugi na tri dijela, no na oba je ostao urezan znak križa.

Uz bogato kulturno, folklorno i vjersko nasljeđe, važan kulturalni segment gradskog identiteta tako biva i njegova sajmena povijest, drugim riječima povijest kontinuiranih susreta i druženja te razmjene dobara i iskustava. Upravo na tim temeljima izgrađena je i ovogodišnja, 499. Lovrečeva, združivši sajmeni dio s elementima eksperimentalne arheologije te brojnim edukativnim, folklornim, kulturnim i zabavnim sadržaja, organiziranim na nekoliko autentičnih gradskih lokacija: Trgu Kamplin, rivi i Veloj placi, ali i Trgu krčkih glagoljaša, odakle su ljubitelji povijesti, u završnici manifestacije, mogli krenuti u zanimljivu interpretacijsku šetnju starogradskom jezgrom, motiviranu temom Od krša do zlata.

 

 

Trg Kamplin u znaku oživljene povijesti
 

Ovogodišnje izdanje Lovrečeve, u izvedbi knezova Krčkih Frankopana i njihovih gostiju: Kluba prijatelja Grada Trsata iz Rijeke i Frankopanske straže Grobnik iz Grobnika, započelo je svečanom ceremonijom priređenom podno srednjovjekovnih zidina Frankopanskog kaštela, na Trgu Kamplin koji je još jednom poslužio kao idealna kulisa za oživljavanje srednjovjekovne i renesansne povijesti, drugim riječima vremena kada je otokom vladala jedna od naših najslavnijih plemićkih loza - obitelj Frankopan. Nakon svečane povorke starogradskom jezgrom u društvu svojih dvorjana, straže, trgovaca i zanatlija, krčki knez Ivan VII. Frankopan zauzeo je mjesto na bogato ukrašenom tronu, pozvavši sve okupljene na jedinstveno trodnevno slavlje. I ostalih dana, ta je lokacija slično disala, i to zahvaljujući demonstracijama vještine streličarstva u izvedbi Streličarskog kluba Maura Kal iz Krka, ali i svakodnevnim kostimiranim promenadama. Povijesnoj autentičnosti, ali ponajprije dobroj atmosferi ondje su pridonijeli i uvijek za akciju i igru spremni članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenata koji su u spretnoj interakciji s posjetiteljima demonstrirali ne samo različita viteška znanja i vještine poput spretnog baratanja mačem, već i atraktivne akrobacije s vatrom. Kamplin je bio poprištem i mnogih edukativnih sadržaja, od učenja vrcanja meda, izrade lutkica od lišća kukuruza te vjenčića od cvijeća i lovora ili filcanja vune, pa sve do izvedbe poviješću inspiriranog igrokaza kojeg je pod nazivom  Skeč lopova publici donijela upravo Povijesna udruga Kaštel.

 

 

Vrhunska zabava na rivi
 

Za promenadne nastupe rivom bili su zaduženi vrijedni čuvari otočne folklorne baštine, redom Folklorno društvo Poljica, Kulturno društvo Kornić i Kulturno-umjetničko društvo Vrh, dok su na Veloj placi svoj repertoar predstavili Mići Boduli, najdugovječnije i najaktivnije krčko dječje pjevačko udruženje koje danas djeluje pod vodstvom Ivone Bobinac. No, kako je ipak riječ o sajmu drevni Kamplin te dio rive i Vele place, bili su prekriveni trgovcima. Stoga, svi posjetitelji Lovrečeve mogli su pribaviti ručno rađenu odjeću i obuću, pokoju tradicijsku igračku, nebrojene dekorativne predmete, ali i unikatno lončarsko posuđe, replike srednjovjekovnog nakita i ostalih tome vremenu svojstvenih artefakata te brojne domaće prehrambene artikle i prirodnu kozmetiku, što je za mnoge bio dovoljan razlog da posjete ovo najdugovječnije krčko zbivanje.

Uz oživljenu gradsku prošlost i bogat sajmeni dio, Lovrečevu zasigurno najprepoznatljivijom čini zabavni program na rivi, a ovogodišnjoj uzavreloj atmosferi, pred gotovo uvijek punim, rasplesanim i raspjevanim auditorijem, tako su pridonijeli Mauro Staraj i La Banda, Night Express, Techno Vikings i Infinity Band, tj. headlineri splitski hip hop/trip hop kolektiv The Beat Fleet - TBF te u završnici jedan od naših najdugovječnijih punk-rock bendova Psihomodo pop predvođen legendarnim Davorom Gobcem koji je ove godine proslavio zavidnu, 40. obljetnicu karijere. Kao i prethodnih godina, bogat program organiziran u čast jednog od dvojice krčkih patrona zaokružen je spektakularnim vatrometom, sada već svojevrsnim simbolom Lovrečeve!

Organizaciju Lovrečeve, u suradnji s brojnim partnerima, zajednički su odradili Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk.

 

 


Čitava foto-galerija

 

  • 1
  • -
  • 2
  • -
  • 3