497. Krčki sajam - Lovrečeva: Još jedno prisjećanje slavne frankopanske povijesti

Gotovo nam se nevjerojatnim čini kako je jednoj manifestaciji sajmenog karaktera pošlo za rukom održati se gotovo 500 godina. Trodnevni sajam - Lovrečeva - čiji program već godinama kreće upravo 08. kolovoza, time potvrđuje ne samo vlastitu već i posebnost grada koji je, duž čitavu povijest, bio jedno od važnijih jadranskih centara susreta europskih trgovaca i pomoraca.

Prema tome, uz bogato kulturno i folklorno nasljeđe, poznate srednjovjekovne i renesansne vladare, važan kulturalni segment gradskog identiteta tako biva i njegova sajmena povijest, drugim riječima povijest kontinuiranih susreta i druženja te razmjene dobara i iskustava. Upravo na tim temeljima izgrađena je i ovogodišnja, 497. Lovrečeva, združivši sajmeni dio s elementima eksperimentalne arheologije te brojnim radioničkim, folklornim i kulturnim sadržaja, organiziranim na nekoliko autentičnih gradskih lokacija: Trgu Kamplin, Trgu sv. Kvirina, Gradskoj rivi i Veloj placi, i to ponovo (uzimajući u obzir pandemijske okolnosti!) s naglaskom na potpunu sigurnost sudionika i posjetitelja.

 

Oživljavanje srednjovjekovne i renesansne povijesti

 

Ovogodišnje izdanje Lovrečeve, u izvedbi knezova Krčkih Frankopana i njihovih slikovitih gostiju - Frankopanske straže Grobnik iz Grobnika, Udruge Zrinskih-Frankopana iz Drivenika i Bakarske straže 1948. iz Bakra - započelo je svečanom ceremonijom priređenom podno srednjovjekovnih zidina Frankopanskog kaštela, na Trgu Kamplin koji je još jednom poslužio kao idealna kulisa za oživljavanje srednjovjekovne i renesansne povijesti, drugim riječima vremena kada je otokom vladala jedna od naših najslavnijih plemićkih loza - obitelj Frankopan. Nakon svečane povorke starogradskom jezgrom u društvu svojih dvorjana, straže, trgovaca i zanatlija, krčki knez i kneginja - Nikola IV. i Katarina - zauzeli su mjesto na drevnom tronu, pozvavši sve okupljene na jedinstveno trodnevno slavlje. I ostalih dana, ta je lokacija slično disala, i to zahvaljujući malenim strilačrskim turnirima u režiji Streličarskog kluba Maura Kal iz Krka, ali i kostimiranim šetnjama knezova Krčkih Frankopana čija je početna i završna točka tijekom čitavog trajanja Lovrečeve bio upravo Kamplin. Povijesnoj autentičnosti, ali ponajprije dobroj atmosferi ondje su pridonijeli i uvijek za akciju spremni članovi dvaju povijesnih udruženja: Kaštel iz Svetvinčenata i Red srebrnog zmaja iz Zagreba, koji su u spretnoj interakciji s posjetiteljima demonstrirali ne samo različite viteške vještine poput spretnog baratanja mačem, već i atraktivne akrobacije s vatrom. Kamplin i obližnji mu Trg sv. Kvirina bili su i poprištima različitih radioničkih sadržaja: od radionice izrade teatrina (naprsne lutke) i osmišljavanja kratkog igrokaza za koju je zadužen bio Dramski studio Frankopan iz Krka, preko radionice izrade vjenčića od cvijeća i lovorovog lišća te lutkica i cvjetova od kukuruznog lišća, pa sve do radionice izrade cvjetova od filcane krčke vune i izrade suvenira od naplavina i reciklirane tkanine, a za čije su provođenje angažirane kreativne članice Udruge Rukotvorine Krk iz Krka.

 

 

 

Uz kulturne, folklorne i sajmene sadržaje

 

Za promenadne nastupe starogradskom jezgrom i Gradskom rivom bili su zaduženi Gradska glazba Krk, klape Rašketa, Vejanke, Nono i Kaštadi, ali i vrijedni čuvari otočne folklorne baštine, redom Kulturno društvo Kornić, Kulturno-umjetničko društvo Vrh i Folklorno društvo Poljica. No, kako je ipak riječ o sajmu drevni Kamplin te dio Gradske rive i Vele place, bili su prekriveni trgovcima. Stoga, svi posjetitelji Lovrečeve mogli su pribaviti ručno rađenu odjeću i obuću, pokoju tradicijsku igračku, nebrojene dekorativne predmete, ali i unikatno lončarsko posuđe, replike srednjovjekovnog nakita i ostalih tome vremenu svojstvenih artefakata te brojne domaće prehrambene artikle i prirodnu kozmetiku, što je za mnoge bio dovoljan razlog da posjete ovo najdugovječnije krčko zbivanje.

Uz oživljenu gradsku prošlost i bogat sajmeni dio, Lovrečevu je donedavno najprepoznatljivijom činio zabavni program na Gradskoj rivi, koji je, s namjerom da se osigura maksimalna sigurnost svih posjetitelja, iznova izostavljen. Međutim, za razliku od prošle godine trodnevni program organiziran u čast jednog od dvojice krčkih patrona ipak je zaokružen spektakularnim vatrometom, svojevrsnim simbolom Lovrečeve!

Organizaciju ovogodišnje Lovrečeve zajednički su odradili Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk, dok su im se kao suorganizatori pridružili Vecla d.o.o. i knezovi Krčki Frankopani.

 

 


Čitava foto-galerija
Ovogodišnji programski letak

 

  • 1
  • -
  • 2
  • -
  • 3