25. Krčka jedra: Sedam dana posvećenih promoviranju bogate pomorske i jedriličarske tradicije grada i otoka Krka

I ovogodišnja, jubilarna 25. po redu Krčka jedra - regata tradicijskih drvenih brodica na jedra, kao što običaj nalaže, u akvatoriju Krčkog zaljeva, priređena je na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, s time da je start uslijedio nakon posljednjeg otkucaja dvanaestog sata sa zvonika obližnje Katedrale.  

S obzirom na slavljenički karakter njezinog najrecentnijeg izdanja, podsjetimo kako je ova slikovita regata prvi put zaplovila 1998., idejom i zaslugom članova Jedriličarskog kluba Plav iz Krka, najstarijeg jedriličarskog udruženja u Hrvatskoj, okupljenog sada već daleke 1876. godine. Tada je dogovoren naziv regate te vrijeme njezinog održavanja. Regata, kao što je pritom utvrđeno, kreće iz Krčke luke sa startnom linijom između dva svjetionika, a start je označen posljednjim otkucajem podnevnog zvona. Kako je s godinama regata okupljala sve veći broj sudionika, a pritom i tradicijskih brodica, od 2012. pa sve do danas, one se natječu u sljedećim klasama: (1) pasara - kajić dužine do 5,25 m; (2) guc dužine do 5,25 m; (3) pasara dužine preko 5,25 m; (4) guc dužine preko 5,25 m; (5) batana; (6) gajeta, leut i druge; (7) ostale brodice tradicijskih obilježja.

Krčka jedra s vremenom su prerasla u višednevnu manifestaciju s bogatim sportskim, kulturnim, zabavnim, gastro i edukativnim sadržajima vezanim uz more i pomorsko nasljeđe otoka Krka, a koja je, od 2019. - 2021. godine, bila dijelom interpretacijskih događanja priređivanih u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija - Hrvatska, tj. europskog projekta Arca Adriatica pokrenutog s namjerom očuvanja, revitalizacije i turističke valorizacije pomorske baštine. Regatu danas izuzetno vitalnom čine upravo ta popratna, posebice edukativna događanja koja se najčešće provode u suradnji s Interpretacijskim centrom pomorske baštine otoka Krka. No, kao najspektakularniji sadržaj, 2015. godine, pridodan Krčkim jedrima izdvaja se Noćni ples barki u Krčkoj luci kojim je prezentacija tradicijskih brodica zadobila posve nove, neočekivane konture, podrazumijevajući demonstracijsko jedrenje noću uz zavodljive svjetlosne efekte i pomno biranu glazbu uživo.

Prema tome, uz centralnu je regatu iznova priređen čitav niz različitih sadržaja. Program je, tako, otpočeo već 13. kolovoza radionicom mornarskih vještina priređenom u Interpretacijskom centru pomorske baštine otoka Krka čije je vođenje povjereno poznatom krčkom brodomaketaru i kolekcionaru Željku Skomeršiću, zatim demonstracijom veslanja i poučnim jedrenjem te panoramskim vožnjama na tradicijskim barama što su se odvijali u Krčkoj luci, dok će između 13. i 20. kolovoza, na dijelu Šetališta sv. Bernardina, neposredno uz zid Krušije, posjetiteljima biti dostupna slavljenička izložba nazvana 25 godina regate tradicijskih brodica Krčka jedra koja u mediju fotografije, bilježi njezinu povijest, od samih početaka do danas. Izložbom su tako iz arhive Jedriličarskog kluba Plav, Turističke zajednice Grada Krka i Grada Krka predstavljene fotografije Luke Tabaka, Boruta Brozovića, Lovra Šolmana, Igora Gržetića, Vladimira Kalinića i Mila Miklaušića, kao i nekolicina razglednica te fotografija nepoznatih autora. Proširena varijanta izložbe s više od stotinu fotografija mogla se pratiti na velikom ekranu prije i poslije svih koncertnih događanja!

 

 

Sljedećeg dana, 14. kolovoza, nakon popodnevne izložbe tradicijskih barki, u večernjim je satima, podno zidina Frankopanskog kaštela, priređeno šesto izdanje atraktivnog noćnog jedrenja, i to u zaista jedinstvenoj atmosferi uz svjetlosnu i glazbenu pratnju za koju se ovom prigodom pobrinuo Zvjezdan Ružić, pijanist i skladatelj, peterostruki dobitnik prestižne diskografske nagrade Porin i šesterostruki osvajač strukovne nagrade Status u kategoriji Jazz klavir koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija. Noćni ples barki tako je, uz eksperimentalnu glazbenu pozadinu, još jednom demonstrirao svu svoju ljepotu i inovativnost, oduševivši brojne zaljubljenike u more i maritimno nasljeđe. A njima sigurno nisu promakla dva najtipičnija krčka i kvarnerska plovila - pasara Bodulka i guc Bodula - obnovljena 2011. i 2012. godine u namjeri očuvanja i revitalizacije pomorske, brodograđevne i ribarske baštine.

 

 

U svojevrsnoj kulminaciji manifestacije, tridesetak posada na okupljenim pasarama, gucevima, batanama, gajetama i leutima, 15. kolovoza, u svoju novu krčku avanturu krenulo je u sklopu centralne regate - 25. Krčkih jedara, razapevši svoja bijela jedra pred konturama drevnog grada, čime je još jednom pobuđena uspomena na vremena kada je kroćenje vjetra bila izuzetna vještina, a pomorstvo temelj ekonomije. Jer opstanak na otoku bio je gotovo nezamisliv bez ribolova, bez prijevoza maslinovog ulja ili vina, bez pomorstva. No naš grad i danas živi svoju tradiciju u očuvanoj povijesnoj jezgri, a njegovom lukom i danas prolaze brodovi dovodeći brojne posjetitelje željne istinskog doživljaja povijesnog grada. Zato je doživljaj regate s Krčke rive, zidina ili pak Kaštela, bio uistinu poseban, kao što je, s obzirom na svoju tradiciju, poseban i Jedriličarski klub Plav, a kojem je iznova pripala čast da, uz značajnu podršku Turističke zajednice Grada Krka i Grada Krka, preuzme organizaciju ove revije tradicijskih plovila. U popodnevnim satima, manifestacija je nastavljena podjelom nagrada najs(p)retnijim jedriličarima i nastupom popularne Klape Kampanel.

 

 

Međutim, Krčka jedra nastavljaju se i narednih dana, što znači da, pored izložbe na otvorenom, publiku očekuje i promenadni nastup Klape Nono, 16. kolovoza, s početkom u 21.00 sat, a nekoliko dana kasnije, 20. kolovoza, još jedno atraktivno regatno događanje, ovog puta za krstaše prema OPEN razvrstavanju, a koje će s početkom u 12.00 sati, prema akvatoriju Krčkog zaljeva, startati iz Krčke luke. U završnici te regate, nakon podjele nagrada, na Krčkoj rivi koncert će, u 21.00 sat, održati jedan od trenutno najpoznatijih klapskih sastava - Klapa Rišpet i Ivo Amulić.

Zaključimo, s obzirom na izdvojeno, kako primarna zadaća Krčkih jedara, koja će ove godine potrajati punih tjedan dana, biva promoviranje bogate pomorske i jedriličarske tradicije, kako grada, tako i otoka Krka, zajedno s vrednovanjem svega onog što pri baštinjenju tradicijskih plovila čine brojni entuzijasti koji na najbolji mogući način predstavljaju ono što je ovaj kraj nekad bio, i što u konačnici još uvijek jest!

Fotografije: Igor Gržetić, Borut Brozović.

  • 1
  • -
  • 2
  • -
  • 3