16. Dani smokava - uvod u jesen: Spoj gastronomskih užitaka, sajmene ponude i dobre glazbe

Krčki Dani smokava, u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, priređuju se još od 2007. godine te slave smokvu, najrašireniju i iznimno cijenjenu voćku Mediterana koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo. Primarno posvećeni educiranju gostiju i lokalnog stanovništva, Dani smokava turistički brendiraju grad i otok Krk kao autentično gastronomsko odredište.

Program ovogodišnje manifestacije, koji traje od 26. kolovoza do 04. rujna, bit će zanimljiv laicima i stručnjacima, gastronomskim znalcima i gurmanima, gostima i domaćinima, a donosi prodajnu izložbu s desetak izlagača tj. proizvođača smokava i visoko kvalitetnih proizvoda na bazi smokava (pekmeza, džemova, rakija, likera, sireva sa smokvama, smokvenjaka...), ali i gastronomsku ponudu u 15 ugostiteljskih objekata, temeljenu na ukusnom smokvinom plodu. Osim toga, svi zainteresirani moći će pristupiti individualnom savjetovanju o uzgoju smokava, sudjelovati u radionicama izrade suvenira na temu smokve (od gline i filcane ovčje vune) ili se okušati u jedinstvenoj slikarskoj radionici Art&Wine te, naposljetku, odslušati stručno predavanje dr. sc. Ive Prgomet na temu Autohtone i introducirane sorte smokava.

 

 

Dani smokava uz bogat glazbeni program
 

Bogat glazbeni segment ove gastro-manifestacije, započinje promenadnim nastupom krčke Klape Nono koja će se, uz klapsku pjesmu prepoznatljivu po višeglasju i a capella pristupu, predstaviti i zabavnim repertoarom. Na prepoznatljivoj pozornici - Trgu Kamplin nastupit će Dino Ivelja Quartet, ansambl okupljen 2019., u kojem sviraju Dino Ivelja (na bas gitari), Zvonimir Radišić (na gitari), Luka Vrbanec (na saksofonu) i Leonard Berisha (na bubnjevima), i koji je prošle godine objavio svoj album prvijenac Šilo meka jazza ispunjen autorskim skladbama baziranim na modernom jazzu. I sljedećeg će dana Kamplin slično disati jer ondje će nastupiti Ivana Galić & SoulBeat, inače projekt koji isprepliće ritam i vokal, a kojeg predvodi svestrana vokalistica Ivana Galić, dobitnica mnogih međunarodnih priznanja! Ona će zapjevati u pratnji višečlanog kolektiva kojeg čine udaraljkaš, pjevač i kompozitor Commi Balde, jazz pjevač i beatboxer Zoran Puljek, gitarist Darko Horvat, multiinstrumentalist Mario Jagec te pijanist i korepetitor Darko Golubić. Zatvaranje manifestacije rezervirano je za veseli kvartet Pachamama Street Connection, koji će uz gitaru, bubnjeve, trubu i trombon, publici pokloniti mnoge domaće i strane hitove aranžmanski prilagođene bendu tako da raspleše svakog tko mu se nađe na putu...

 

Novost - slikarska radionica Art&Wine
 

Novost u ovogodišnjem programu ogleda se u posebno osmišljenoj slikarskoj radionici, koja će odvijati na Krušiji, a čije je vođenje povjereno Alenki Goldner Sučić, profesorici likovne kulture i slikarici! Riječ je o zabavnom edukativno-kulturnom programu zamišljenom kao slikarska zabava uz čašu krčkog vina, koja ne zahtijeva prethodno slikarsko iskustvo. Uz stručnu pomoć, u opuštenoj atmosferi, zadatak je naslikati sliku u tehnici akrila na platnu, s time da je light-motiv radionice smokva, koja zbog svoje svevremenosti, ukusa i specifičnog izgleda predstavlja izvor inspiracije mnogim likovnjacima. Materijal potreban za sudjelovanje osigurava organizator, a jedino što je na radionicu potrebno donijeti malo je kreativnosti i ljubav prema likovnosti. Zbog ograničenog broja sudionika sudjelovanje u ovome programu potrebno je prethodno najaviti, i to e-mailom na: tic@tz-krk.hr.

 

Ukratko o smokvi
 

Plodovi smokve, svojevrsni simboli zdravlja, vrlo su hranjivi i visoke su dijeto-terapeutske vrijednosti. Posebice su traženi u svježem stanju u vrijeme turističke sezone, ali i tijekom godine, ponajviše kao osušeni plodovi tzv. suhe smokve. U svježem stanju plodovi trebaju imati ugodan, osvježavajući okus, dok oni za sušenje moraju biti krupni, zlatnožute pokožice i lijepog oblika. S obzirom na nutritivni sastav i ljekovita svojstva, smokva se izdiže iznad mnogih vrsta voća jer je bolji izvor vlakana te povoljno djeluje na razinu kolesterola i zdravlje debelog crijeva. Također, bogat je izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija. Sadrži i do 80 posto vode te se ubrajaju u voće s najvećim udjelom prirodnih šećera. Lišće smokve koristi se u farmaceutskoj industriji kao sirova tvar, a sadrži i proteolitički enzim ficin koji se koristi u industriji proizvodnje piva, mlijeka, mesa i lijekova, a vjeruje se kako će se zbog svojih svojstava smokva u budućnosti sve više koristiti u proizvodnji funkcionalne hrane.

Uz maslinu, smokva je  tipična voćna vrsta Hrvatskog primorja, ali se broj njenih stabala u posljednjih pedesetak godina, nažalost, smanjio za čak jednu četvrtinu. Ipak, zahvaljujući svojoj razvijenoj sposobnosti regeneracije i skromnim zahtjevima prema okolini, smokva se održava i u prilično nepovoljnim ekološkim uvjetima pa ispada da se sama samcata bori za svoj opstanak. Brojni povijesni podatci dokazuju kako se smokva još u pretpovijesno doba uzgajala u mediteranskom bazenu, pa i na Krku, te se smatra jednom od najstarijih suptropskih voćaka.

 

 

Program 16. Dana smokava:
 

26. kolovoza - 04. rujna 2022.

Posebna gastro ponuda u ugostiteljskim objektima na području Grada Krka

Lista ugostiteljskih objekata: Restoran Casa del Padrone, Restoran Harbour (Hotel Maritim), Restoran Malo misto, Restoran Marina Blue (Hotel Marina), Restoran Oliva (Krk Premium Camping Resort), Cocktail Bar Volsonis, Bistro Portella, Bistro Punta Di Galetto, Viktor & Koko Food & Wine Bar, Street Food Mezzino (Ježevac Premium Camping Resort), Konoba Kuća Krčkog Pršuta (Vrh), Konoba Marija (Vrh), Restoran Trattoria Glavotok (Glavotok), Konoba Pud Brest (Milohnići) i Konoba Pod Prevolt (Milohnići).

Popis ugostiteljskih objekata i svih jela u ponudi pronađite: OVDJE.

 

02. - 04. rujna 2022.

Uz zid Velikog parka, 10.00 - 22.00,

Prodajna izložba proizvoda od smokava

Lista izlagača: OPG Nikola Zec, OPG Prgomet, OPG Rimbaldo, Hlam d.o.o., Robert Sušanj Domaća radinost, OPG Marko Šmid i OPG Ivana Prah.

 

02. rujna 2022.

Uz zid Velikog parka

10.00, otvaranje sajmenog dijela manifestacije uz knezove Krčke Frankopane

10.00, podjela sadnica smokava na štandu tvrtke Skink d.o.o.

10.00 - 11.00, radionica izrade smokava od gline (Roby Art)

18.00 - 20.00, radionica filcanja smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)

Cocktail Bar Volsonis (Volsonis Secret Garden)

17.30, stručno predavanje dr. sc. Ive Prgomet na temu Autohtone i introducirane sorte smokava

Krčka riva

20.00, Klapa Nono, promenadni nastup

Trg Kamplin

20.30, Dino Ivelja Jazz Quartet, koncert

 

03. rujna 2022.

Uz zid Velikog parka

10.00, individualno savjetovanje o uzgoju smokava i podjela sadnica smokava na štandu tvrtke Skink d.o.o.

10.00, šetnja gradom knezova Krčkih Frankopana

10.00 - 11.00, radionica izrade smokava od gline (Roby Art)

18.00 - 20.00, radionica filcanja smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)

Trg Kamplin

20.00, Ivana Galić & Soulbeat, koncert

 

04. rujna 2022.

Uz zid Velikog parka

10.00, individualno savjetovanje o uzgoju smokava na štandu tvrtke Skink d.o.o

10.00, šetnja gradom knezova Krčkih Frankopana

10.00, prigodna radionica na temu smokava

Krušija

17.00 - 19.00, radionica Art&Wine, zabavno-edukativna slikarska radionica uz čašu krčkog vina pod vodstvom slikarice Alenke Goldner Sučić; broj sudionika je ograničen; prijave se zaprimaju e-mailom na: tic@tz-krk.hr

Uz zid Velikog parka; Krčka riva

19.00 - 22.00, Pachamama Street Connection, nastup uličnog akustičnog benda