Osnovnoškolci istražili odlagalište otpada na Treskavcu i jezero Ponikve

Kako svake godine predstavnici trgovačko-komunalnih društva Ponikve eko otok Krk i Ponikve voda imaju običaj na izlet u prirodu povesti jednu grupu krčkih mališana, tako su ove na red došli učenici Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Područne škole Vrh. 

Prošlog tjedna, s djecom prvog, drugog i trećeg razreda te njihovim nastavnicama posjetilo se odlagalište otpada i reciklažno dvorište na Treskavcu, kao i jezero Ponikve. Na području Treskavca tako su dobili priliku vidjeti kamione koji dovoze otpad, neobične strojeve kojima se otpad odlaže na za to predviđene površine, kao i dojmljive kocke nastale prešanjem plastičnih boca, limenki i papira. Na tamošnjoj kompostani radnici su upravo prosijavali zreli kompost, a novopristigli bio otpad, kao i onaj zeleni prikupljen u parkovima i vrtovima, slagali su formirajući nove kompostne hrpe. Zanimljivo je kako su svi primjetili da na odlagalištu uopće nema neugodnih mirisa što možemo zahvaliti upravo modelu odvojenog prikupljanja i odlaganja sakupljenog otpada.
Nakon svojevrsnog istraživanja Treskavca i razgovora o utjecaju otpada na okoliš, osnovnoškolska ekskurzija uputila se prema jezeru Ponikve, odakle dolazi pitka voda kojom se, kao što svi znamo, opskrbljuje čitav otok. Ondje su maleni istraživači, osim puta kojeg voda mora prijeći od jezera do naših čaša, spoznali povijest samog jezera, od trenutaka kada se taj prostor koristio za uzgoj poljoprivrednih kultura, pa sve do danas. Prije nego li je na jezeru uspostavljena brana, u vrijeme sušnih razdoblja, ono je znalo presušiti. Čak je i Marija Terezija inzistirala na čiščenju i održavanju krških ponora kako bi voda iz doline što prije oticala u podzemlje. Budući da se na dnu jezera akumulirao materijal nastao razgradnjom bilja, nastajala je izuzetno plodna zemlja koja pored toga dolazi u, za krško podneblje, relativno debelom sloju. Sve to govori u prilog dragocjenom prirodnom ambijentu kojeg bismo svakako trebali očuvati za budućnost! Danas je na jezeru izgrađena brana koja spriječava da voda otiče u krške ponore zadržavajući je u jezeru. Voda iz jezera procjeđuje se kroz tlo, tako prirodno filtrira te potom crpi i cijevima dovodi u stanicu, gdje je nakon dodatnog filtriranja spremna za distribuciju. 
Na kraju ovog edukativnog pohoda školarci su prošetali obalom jezera, spustili se do brane i uživali u netaknutim prirodnim ljepotama, da bi potom puni pozitivnih dojmova, oboružani novim znanjima, ali u iščekivanju neke slične akcije, krenuli natrag put škole.