492. Lovrečeva protekla u znaku tradicije, kulture i zabave

Gotovo nam se nevjerojatnim čini kako je jednoj manifestaciji sajmenog karaktera pošlo za rukom održati se gotovo 500 godina. Trodnevni sajam - Lovrečeva - čiji program već godinama kreće 08. kolovoza, time potvrđuje ne samo vlastitu već i posebnost grada koji je, duž čitavu povijest, bio jedno od važnijih jadranskih centara susreta europskih trgovaca i pomoraca. 
Prema tome, uz bogato kulturno i folklorno nasljeđe, srednjovjekovne i renesansne vladare iz loze obitelji Frankopan, važan kulturalni segment gradskog identiteta tako biva i njegova sajmena povijest, drugim riječima povijest kontinuiranih susreta, razmjene dobara i iskustava. Upravo na tim temeljima izgrađena je i ovogodišnja 492. Lovrečeva, združivši sajmeni dio i bogatu gastro ponudu s elementima eksperimentalne arheologije te kulturnim, folklornim i zabavnim sadržajima, organiziranim na četiri autentične gradske pozornice: Trgu Kamplin, Veloj placi, Gradskoj rivi i Velikom mulu.
 
 
Pa krenimo redom. Ovogodišnje izdanje Lovrečeve, u zajedničkoj režiji Mak teatra i Udruge Knezovi krčki Frankopani, započelo je svečanom ceremonijom priređenom podno srednjovjekovnih zidina Frankopanskog kaštela, na Trgu Kamplin koji je još jednom poslužio kao izvrsna kulisa za oživljavanje srednjovjekovne i renesansne povijesti, drugim riječima vremna kada je otokom vladala jedna od naših najslavnijih plemićkih loza - obitelj Frankopan. Nakon svečane povorke starogradskom jezgrom u društvu svojih dvorjana i gradskih stražara, te uz podršku Gradske straže Bakar, krčki knez i kneginja zauzeli su mjesto na drevnom tronu, pozvavši, zajedno s magistrom, sve okupljene na jedinstveno trodnevno slavlje. Zanimljiv povratak u prošlost, potom je priredio Ansambl za srednjovjekovnu i tradicijsku glazbu Forfaitz čiji su članovi posjetiteljima demonstrirali specifično srednjovjekovno glazbeno nasljeđe s naglaskom na modalnu glazbu mediterana, a koristeći se autentičnim srednjovjekovnim instrumentima poput kololire, frame drum bubnja, irskog bouzoukija ili flaute. U srednjovjekovnu priču najmlađe je također uvela ekipa Mak teatara priređujući simpatične ulične igre, ali i radionice čarobnjaštva i mačevanja, što su zajedno s izradom lutaka od kukuruznog lišća, zatim pletenjem lovorovih vjenčića ili predstavljanjem vještine filcanja vune, Kamplin pretvorile u pravo srednjovjekovno igralište. I ostalih dana taj je prepoznatljivi gradski punkt bio slično obojen, i to zahvaljući zabavnom programu veselih Makovih lakrdijaša, ali i nastupu talentiranih Krčanki iz Bona forme koje su sve okupljene iznova oduševile obradama svjetskih evregreena, ali i hrvatske tradicijske glazbe. 
 

 
Pored tog zabavno-tradicijsko-kulturnog programa te srednjovjekovnih turnira u streličarstvu za koje se tradicionalno brinu članovi Streličarskog kluba Maura kal, na Kamplinu je priređeno i jubilarno, peto po redu natjecanje u rezanju pršuta tjekom kojeg su svoje vještine, uz podršku raspoloženog voditeljskog para Ivane Bilen i Nena Pavinčića, u toj nimalo lakoj disciplini odmjerile najprije novinarske ekipe, i to one Radija Otok Krk, Novog lista, Kanala RI, Hrvatske radio televizije - TV centra Rijeka, Internet portala Otok Krk i mjesečnika Krčki val te ljubljanske revije Gostinec i slovenskog Dnevnika, a potom i timovi krčkih ugostitelja u čijim su se redovima također našli otočni čelnici i turistički djelatnici. Svoj talent u dvije vještine - rezanju najdulje fete, a potom i što bržem, preciznijem i ljepšem rezanju te serviranju desetdekagramske porcije, uz glasnu su podršku publike demonstrirali predstavnici svih okupljenih grupa, da bi pobjedu, o čemu se očitovalo za ovu priliku posebno formirano stručno ocjenjivačko tijelo, u konačnici odnijeli novinari Novog lista, te, po treći put za redom, krčki tim vođen gradonačelnikom Darijem Vasilićem. Rezao se, naravno, Krčki pršut, koji je dobivši oznaku zaštićenog zemljopisnog porijekla, prošle godine postao prvim hrvatskim proizvodom čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom europskom tržištu, ali i onaj Drniški i Dalmatinski, što su ih donijeli članovi Klastera hrvatskog pršuta. Kako su jedna od natjecateljskih grupa bili i vinari okupljeni u Klapu Žlahtina, ovom je prigodom premijerno predstavljen i njihov spot za istoimenu pjesmu nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Krka, inače režiran u formi simpatične video razglednice grada Krka i Vrbnika, i to sa zadaćom popularizacije, kako turističkih vrijednosti našeg otoka, tako i poznatog vinskog brenda - Žlahtine.
 
 
Nekoliko koraka dalje, na Veloj placi za program su bili zaduženi raspjevani mališani okupljeni u Mićim Bodulima, uvijek uštimani krčki limenjaci i vrijedni čuvari otočne folklorne baštine, redom Folklorno društvo Poljica, Kulturno-umjetničko društvo Vrh i Kulturno društvo Kornić. Posjetiteljima Velikog mola sigurno nisu promakla cjelovečernja koncertna predstavljanja bendova Open road, Insula i Nadzorni odbor.
Kako je ipak riječ o sajmu drevni Kamplin, kao i dio Gradske rive, bili su prekriveni brojnim trgovcima. Stoga, svi posjetitelji Lovrečeve mogli su pribaviti ručno rađenu odjeću i obuću, pokoju šarenu tradicijsku igračaku, nebrojene dekorativne predmete, ali i unikatno lončarsko posuđe, replike srednjovjekovnog nakita i ostalih tome vremenu svojstvenih artefakata te brojne domaće prehrambene artikle i prirodnu kozmetiku. I krčki ugostitelji ovom su prilikom na stol iznijeli ponajbolje autohtone delicije - sireve, pršut, šurlice, janjetinu, ribe i vina, što je za mnoge bio dovoljan razlog da posjete ovo najdugovječnije krčko zbivanje.
Uz oživljenu gradsku prošlost, bogat sajmeni dio i solidnu gastro ponudu, Lovrečevu zasigurno najprepoznatljivijom čini zabavni program na Gradskoj rivi, a ovogodišnjoj uzavreloj atmosferi, pred gotovo uvijek punim, rasplesanim i raspjevanim auditorijem, tako su pridonijeli Neno Belan & Fiumensi, Vatra, Colonia, L'Amour, Buco i kalašnjikovi, Nadzorni odbor, Open road i Night Express. Kao i prethodnih godina, bogat program organiziran u čast jednog od dvojice krčkih patrona konačno je zaokružen atraktivnim glazbenim vatrometom, sada već svojevrsnim simbolom Lovrečeve!
 

 
Organizaciju ova tri nezaboravna dana, uz brojne suradnike i sponzore, zajednički potpisuju Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk, dok im se kao suorganizatori pridružuju Komunalno društvo Vecla, Udruga Knezovi krčki Frankopani, Radio otok Krk, Javna vatrogasna postrojba Grada Krka, Dobrovoljno vatrogasno društvo Krk, Kuća Krčkog pršuta Žužić i Klaster hrvatskog pršuta.
  • 1
  • -
  • 2
  • -
  • 3
  • -
  • 4