Knezovi Krčki Frankopani

Knezovi Krčki Frankopani su projekt osmišljen s ciljem revitalizacije povijesne i tradicijske baštine kao i sa željom da se stvori novi kulturno turistički proizvod koji će obogatiti kako kulturnu tako i turističku ponudu grada i otoka Krka. Takav projekt predstavlja potporu raznim manifestacijama, prezentacijama i promocijama otočne kulture i turizma. Način realizacije projekta zamišljen je kroz cjelogodišnje aktivnosti, a sve u interesu promocije ovoga kraja. 
Projekt obuhvaća sljedeće: oživljavanje običaja i društvenih događanja iz doba Knezova Krčkih, izradu kostima, oružja i rekvizita, oživljavanje starih zanata te prezentaciju autohtonih domaćih proizvoda kroz razna gastro-etnološka događanja. Nositelj inicijative Knezovi Krčki Frankopani su istoimena udruga i Turistička zajednica Grada Krka.

Studija kao temelj inicijative:
 

Studija Frankopani knezovi krčki, koja predstavlja temelje inicijative, odnosno daje povijesni prikaz života Frankopana, kao i elemente o svakodnevnom životu otoka i grada Krka u periodu od 15. do 17. stoljeća. Studija obuhvaća i sljedeća područja: rodoslovlje knezova, običaje i tradiciju, kostimografiju, heraldiku, gastronomiju, poljoprivredu, obrte, društvene kontakte i komparativan prikaz života s drugim sredinama u tom periodu.
Studija je naručema uz namjeru da se stvori čvršća podloga za izradu projekta iz područja kulturnog turizma u smjeru ojačavanja identiteta grada i otoka, te buđenja svijesti o vrijednosti krčke spomeničke baštine.

Frankopani Knezovi Krčki 1115. - 1480. [.pdf]
Odjevanje, svakodnevni život i hrana u Krku od 12. do kraja 15. st. [.pdf]