Najave

  • Malinska: Tribina Budućnost kulture u Primorsko-goranskoj županiji

    5.11.2014.
    Tribina pod nazivom Budućnost kulture u Primorsko-goranskoj županiji održati će se 05. studenog 2014. godine u Malinskoj, u kongresnoj dvorani hotela Malin, s početkom u 17.00 sati.
     
  • Kornić: Čitajmo naglas

    8.11.2014.
    Povodom Mjeseca hrvatske knjige, Katedra Čakavskog sabora Kornić, 08. studenog 2014. godine, na Placi, kod Glagoljske klupice, s početkom u 09.00 sati, organizira akciju Čitajmo naglas tijekom koje će biti čitana ljubavna poezija iz nedavno objavljene Antologije pjesništva otoka Krka.
  • Kornić: Predstavljanje (pretiska) knjige Lišće moga granja Mata Dvorničića

    8.11.2014.
    Povodom Mjeseca hrvatske knjige, Katedra Čakavskog sabora Kornić u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Kotor iz Crikvenice, 08. studenog 2014. godine, u prostoru Zavičajne etnografske zbirke Kornić, s početkom u 18.00 sati, priređuje predstavljanje (pretiska) knjige Lišće moga granja Mata Dvorničića.
     
 

U Vrhu otvorena Kuća Krčkog pršuta

Krčko naselje Vrh nedavno je postalo domom pršuta. Naime, ondje je, na aresi Bok od Brozića 40, 12. srpnja 2013. godine, otvoren jedinstven turističko-poljoprivredni objekt, Kuća Krčkog pršuta, u kojoj obitelj Žužić trenutno suši više od tisuću pršuta s tendencijom da taj broj u budućnosti raste.

Marljivim radom i slijedom obiteljskog naslijeđa obitelj Žužić ostvarila je svoj naum, rečeno je na otvaranju, a otok Krk dobio je još jedno mjesto gdje domaći stanovnici, ali i brojni turisti mogu kušati pravi, domaći pršut, kojem je nakon duge procedure dodijeljen certifikat zemljopisnog porijekla. 

Otvarajući novi poslovni objekt krčki gradonačelnik Darijo Vasilić naglasio je kako na otoku Krku ima još autohtonih proizvoda, no pršutar Vjekoslav Žužić prvi je zaslužio certifikat. Nadamo se da će i drugi otočni proizvođači slijediti njegov put, jer to je sada, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, najbolji način da njihovi proizvodi postanu traženi dio ugostiteljske ponude.

U Kući Krčkog pršuta okupljeni su dobili priliku uživo vidjeti dijelove proizvodnje ove gastro delicije, saznati sve o posebnostima Krčkog pršuta, kušati ga i naravno kupiti upravo na mjestu gdje nastaje.

Zaslugom Vjeka Žužića, a uz pomoć Grada Krka, Turističke zajednice Kvarnera i Primorsko-goranske županije Krčki pršut dobio je oznaku zemljopisnog porijekla, pridruživši se na taj način malobrojnim hrvatskim proizvodima koji nose ovaj prestižni certifikat.