U Korniću priređena Fešta od presnaci

U organizaciji Katedre čakavskog sabora Kornić, Mjesnog odbora Kornić i Turističke zajednice Grada Krka na Placi u Korniću, 18. lipnja 2016. godine, organizirana je još jedna, sada već tradicionalna Fešta od presnaci.

Događanje održano već dvanaesti put ni u ovogodišnjem izdanju nije iznevjerilo brojne ljubitelje slatkog i kvalitetnog, drugim rječima svega onog što izađe iz kuhinja bodulskih domaćica vičnih spravljanju delicije koja je, neovisno o lokalitetu i narječju njegovih kreatora, uvijek jednako ukusna. Program neobične te po mnogo čemu posebne Fešte i ovog je puta moderirao čelnik Katedre čakavskog sabora Kornić Damir Kremenić, a slavlju posvećenom toj na Krku sveprisutnoj domaćoj slastici, koja je ujedno postala i važnim djelom desertne ponude otočnih ugostiteljskih objekata, nazočio je i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić. A on se, baš kao i brojni posjetitelji Kornića, ni sam nije ustručavao guštanja u tradicijskom kolaču spravljenom od samo nekoliko sastojaka - mladog ovčjeg sira, šećera, brašna, žumanjaka i vode, uz malo naribane limunove kore. Naravno, kažu nam iskusne otočne slastičarske, omjeri spomenutih sastojaka variraju od mjesta do mjesta, pa i od kuhninje do kuhinje tako da se u nijansama uvijek osjećaju razlike, jednako kao što razliku u okusu neizbježno čini i kvaliteta za izradu te slastice uporabljenog domaćeg ovčjeg sira.
Ovogodišnja Fešta od presnaci, za razliku od prethodnih koje su redom bile revijanog karaktera, prvi je put donijela i dašak natjecateljskog ozračja pa je tako komisija, u čijem su sastavu bili umirovljena slstičarka Milica Hržić, turistička djelatnica Dolores Mrakovčić i urednik Internet portala otok-krk.org Milovan Kirinčić, temeljem ocijenjenog izgleda, okusa ali i mirisa izloženih te na kušanje ponuđenih presnaca odabarala onaj najbolji. Titula najpresnaca, a s njom i prigodna plaketa, pripala je onom kojeg su u Korniću predstavili slastičari konobe Intrada iz Malinske zajedno s predstavnicima inicijative Food Revolution Island Krk.