Najave

 • Zabavite se uz program Krčkog karnevala!

  07.01.2018
  Kao što tradicija nalaže, u nedjelju, 07. siječnja 2018. godine, u 11.00 sati, na Veloj placi u Krku započenje Krčki karneval, i to podizanjem karnevalske zastave, ali i predajom gradskih ključeva u ruke uvijek raspoloženih maškara. Ovogodišnja manifestacija broji tri karnevalske zabave subotom (06. i 20. siječnja te 03. veljače) i jednako toliko dječjih reduta nedjeljom (07. i 21. siječnja te 04. veljače), kada će u šatoru smještenom na autobusnom kolodvoru sve one željne dobre zabave redom razveseljavati Mladen Grdović, Dražen Zečić i Jole. Maskirane zabave subotom startaju u 21.00, dok je mališanima karnevalski šator na raspolaganju od 16.00 sati gdje ih uz dobru svirku očekuju i nagrade za najbolje maske. Zatvaranje kranevala uz spuštanje karnevalske zastave, vraćanje gradskih ključeva i spaljivanje pusta, a sve to uz dobru maskiranu feštu, krafne, fritule i ostale krčke delicije, bit će u utorak, 13. veljače, u popodnevnim satima, priređeno na Gradskoj rivi i Veloj placi. Za režiju svih karnevalskih zabava, kao i prethodnih godina, zaduženi su članovi Karnevalske udruge Povero Krko.
 • Ćiro i Gospođica Neću kao uvod u treću sezonu programa Vama glumimo

  19.01.2018
  Krčki Centar za kulturu, od siječnja 2018. godine, iznova započinje s programom Vama glumimo kojim će biti obuhvaćeni kazališni programi za djecu i odrasle, a odvijat će se sve do travnja, i to trećeg petka i subote u mjesecu, s time da je petak rezerviran za gostovanja predstava namijenjenih odraslima, dok je subota posvećena djeci.
 • Info dan HBOR-a u gradu Krku: Savjetovanje namijenjeno poduzetnicima

  22.01.2018
  HBOR-ov Područni ured za Primorje i Gorski kotar u suradnji s LAG-om Kvarnerski otoci te Udruženjem obrtnika otoka Krka organizira individualne razgovore poduzetnika s voditeljicom Područnog ureda Vesnom Bartolović Staničić, koji će se, 22. siječnja 2018. godine, između 10.00 i 14.00 sati, odvijati u sjedištu LAG-a Kvarnerski otoci, Vršanska 14, u gradu Krku.
 • 13. Noć muzeja: Život Salpe, izložba fotografija Srđana Hulaka

  26.01.2018
  Povodom popularne nacionalne inicijative Noć muzeja koju i ove godine, 13. put za redom, provodi Hrvatsko muzejsko društvo, Centar za kulturu Grada Krka u suradnji s krčkim fotografom Srđanom Hulakom, priređuje zanimljiv izložbeni program pod nazivom Život Salpe.

Štorija o galiji Cristo Ressussitato

U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u povijesti, bitki kod Lepanta, 07. listopada 1571., u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist).

U Europi unatrag nekoliko godina proslava obilježavanja obljetnice te slavne bitke ima sve veći značaj, te se svake godine u Nafpaktosu (Lepant) okupljaju zemlje saveznice negdašnje Svete lige u znak sjećanja na sve poginule galijote, vojnike i posade. Godine 2007. Hrvatsku je ondje predstavljao grad Krk.  

Upravo taj boravak u Grčkoj i susret s delegacijama saveznica bio je povodom za detaljnije promišljanje i istraživanje Krka u drugoj polovici 16. stoljeća, njegovog života i stanovništva. Baštineći bogatu kulturno-povijesnu tradiciju i prepoznavajući unutar toga iznimno pomorsko nasljeđe 2008. godine Centar za kulturu Grada Krka pokrenuo je projekt Štorija o galiji Cristo Ressussitato, kojim se otad obilježavaju godišnjice Lepantske bitke.

Krčka proslava 442. obljetnice Lepantske bitke započinje 04., i traje sve do 07. listopada, a ono što iznova program Štorije o galiji Cristo Ressussitato čini prepoznatljivim suradnja je krčkog Centra za kulturu, kao organizatora, s istočnojadranskim gadovima čije su galije doprinijele značajnom uspjehu Svete lige. Ovog puta manifestacija je realizirana u suradnji s gradom Kotorom, odnosno tamošnjim Pomorskim muzejem, kojeg, pored prijateljstva, s Krkom vezuje i nekolicina uspješno realiziarnih projekata. 

Program manifestacije započinje 04. listopada u popodnevnim satima izlaganjem replike vesla krčke galije trireme u naravnoj veličini (dužina 12,5 m; težina 250 kg) na prostoru gradske rive. Veslo će biti položeno na kavalete te se tako postavljeno može pokretati na isti način kao što se to nekada činilo na galijama. Simulacije zaveslaja pratiti će nastup krčkih folkloraša - plesača, pjevača i sopelaša. Uvečer, istog dana, u galeriji Decumanus biti će otvorena izložba Prostorna razotkrivanja, riječke autorice Tee Paškov Vukojević čije su slike i skulpture inspirirane koloristički dojmljivim ambijentima Mediterana.

Sljedećeg dana 05. listopada, svoju će izložbu u reprezentativnom zdanju crkve sv. Kvirina otvoriti Krčanima dragi gosti - Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora i Kotorska biskupija - koji će predstaviti postav pod nazivom Ex-voto - zavjetni darovi bokeljskih pomoraca. O njegovoj vrijednosti govori činjenica kako je izložba prethodno bila postavljena u venecijanskoj Nacionalnoj biblioteci Marciana (Biblioteca Nazionale Marciana), a potom i u Kraljevskom dvorcu Sevillie (Reales Alcázares de Sevilla). Zavidno nasljeđe srebrnih zavjetnih pločica Kotorske biskupije, koje će ovom prigodom biti predstavljeno i našoj javnosti, broji više od 2.500 artefakata iz crkvava u Perastu, Dobroti, Kotoru, Mulu, Prčnju i Stolivu, specifičnih kako po žanru, tako i pristupu oblikovanju. Krčku izložbu činiti će ukupno 230 zavjetnih pločica uglavnom iz baroknog razdoblja te u nešto manjoj mjeri iz prve polovice 19. stoljeća. Nakon otvorenja ove vrijedne izložbe na gradskoj rivi svim posjetiteljima pružiti će se prilika da u programu Galiotske večeri uživaju u pjesmama baščanske Klape Zvonimir i Klape Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj.

Dana 07. listopada biti će organizirana vođena šetnja do kapelice sv. Nikole na Biski, inače zavjetne kapelice obitelji Čikuta, obitelji koja je 200 godina davala pomorce - soprakomite, a u večernjim satima misa za sve poginule u Lepantskoj bitki koju će krčki i kotorski svećenici služiti u Katedrali.

Također, za vrijeme trajanja manifestacije, sve do 13. listopada, svi posjetitelji grada imati će prilike razgledati grob soprakomita Ljudevita Čikute, zapovjednika krčke galije Cristo Ressussitato, s višejezičnim deskripcijama koje govore o povijesti krčke galije i životu njezinog zapovjednika.

 

Program obilježavanja 442. Godišnjice Lepantske bitke

Grad Krk, 04. - 07. listopada 2013.

 

04. listopad 2013.

 

Riva | 17.00

Izlaganje replike vesla galije trireme

Nastup krčkih folkloraša

 

Galerija Decumanus | 18.30

Otvorenje izložbe Prostorna razotkrivanja Tee Paškov Vukojević 

Nastup Klape Kaštadi, Poljica

 

05. listopad 2013.

 

Crkva sv. Kvirina | 18.00

Otvorenje izložbe Ex-voto - zavjetni darovi bokeljskih pomoraca

Nastup Klape Kaštadi, Poljica

 

Riva | 19.00 - 22.00

Galijotska večer*

Koncert Klape Zvonimir, Baška

Koncert Klape Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj

*U slučaju lošeg vremena program Galijotske večeri održati će se u prostoru Koktel bara Volsonis!

 

07. listopad 2013.

 

Šetnja do zavjetne kapele obitelji Čikuta na Biski

Prijave na: kultura@gradkrk.net

 

Katedrala | 19.00

Misa za sve poginule u Lepantskoj bitki

 

03. - 13. listopada 2013.

 

Mogućnost razgledavanja groba zapovjednika krčke galije Cristo Ressussitato soprakomita Ljudevita Čikute u prostoru Katedrale