Najave

 • Upisi u sportsko-rekreacijske radionice Udruge Pepice

  22.09.2017
  Obzirom da krčka Udruga za sportsku rekreaciju Pepice ulazi u novu sezonu treniranja, upisi u sportsko-rekreacijske radionice (uz mogućnost informiranja) održat će se 22. rujna 2017. godine, u dvorani Sportsko-rekreacijskog centra Josip Uravić Pepi, s početkom u 18.00 sati. Radionice (total body i low total body) vode Gabi Jurešić, Monika Bajčić i Lucija Petrak, a mjesečna naknadna za dva treninga tjedno iznosi 140,00 kn, a tri 160,00 kn.
   
 • Poljica: Smotra klapskog pjevanja u povodu Kuzmanje

  22.09.2017
  Treća po redu Smotra klapskog pjevanja u povodu Kuzmanje - blagdana sv. Kuzme i Damjana, održat će se u Poljicima, nedaleko grada Krka, i to 22. rujna 2017. godine, s početkom u 19.30 sati, u samom srcu mjesta; na Placi. Kao i prethodnih godina organizaciju ovog festivala preuzeli su domaćini iz Klape Kaštadi.
   
 • 03. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka

  27.09.2017
  03. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka, koju saziva njegov predsjednik Marinko Pavlić, održat će se u srijedu, 27. rujna 2017. godine, u Maloj vijećnici Grada Krka s početkom u 18.30 sati, a predložen je sljedeći Dnevni red.
   
 • Info dan HBOR-a u gradu Krku

  28.09.2017
  HBOR-ov Područni ured za Primorje i Gorski kotar u suradnji s LAG-om Kvarnerski otoci te Udruženjem obrtnika otoka Krka organizira individualne razgovore poduzetnika s voditeljicom Područnog ureda Vesnom Bartolović Staničić, koji će se, 28. rujna 2017. godine, između 10.00 i 14.00 sati, odvijati u sjedištu LAG-a Kvarnerski otoci, Vršanska 14, u gradu Krku. Svi zainteresirani poduzetnici ili oni koji to planiraju postati, mogu se prijaviti za besplatno stručno savjetovanje o mogućnostima kreditiranja, odnosno financiranja investicijskih ulaganja ili drugih aktivnosti putem programa HBOR-a, i to mailom na jovana@kvarnerski-otoci.hr ili telefonom na 095 858 82 31.
 • Štorija o galiji Cristo Ressussitato: proslava 446. godišnjice Lepantske bitke

  06.10.2017
  U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u europskoj povijesti, bitki kod Lepanta, 07. listopada 1571. godine, u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist).
   
 • Upisi za program prve razine mentalne aritmetike ALOHA

  07.10.2017
  Škola stranih jezika VID objavljuje upise u novi semestar za program prve razine mentalne aritmetike ALOHA (Abacus Learning of Higher Arithmetic). Radionica za djecu s prezentacijom programa i roditeljski sastanak održat će se 07. listopada 2017. godine, s početkom u 10.00 sati, u učionicama škole Vid u gradu Krku, Kvarnerska 15 (zgrada Fani, pored Gradske knjižnice). Nastava kreće 14. listopada.

Slikovnica Đir po Krku odsad dostupna u četiri jezične varijante

Sveukupna povijest grada Krka, iako je često bila predmetom mnogih stručnih publikacija, nikada nije sistematizirana na način prilagođen djeci. Edukativnom slikovnicom Đir po Krku koja je prvi put publicirana još 2014. godine, i kao takva u čitavoj nakladi podijeljena krčkim mališanima, dobilo se upravo to.

Naime, izvrsne povratne informacije koje su uslijedile nakon njezine objave, potaknule su Centar za kulturu Grada Krka, ovog puta u ulozi izdavača, da krene u projekt publiciranja novog izdanja, što znači da od konca kolovoza taj zanimljiv i sadržajan vodič namijenjen prvotno Krčanima, obzirom na njegovu višejezičnost, stoji na raspolaganju i najmlađim turistima koji dolaze s engleskog, njemačkog i talijanskog govornog područja. Sadžajem slikovnice, čiji tekst potpisuje Denis Lešić, ilustracije Saša Lončarić, a prijevode Jelena Bogović (engleski jezik), Anton Mohr (njemački jezik) i Antonio Battistella (talijanski jezik), obuhvaćen je period od naseljavanja grada, pa sve do danas, a o tom 3.000 godina dugom putu, još uvijek svjedoče brojni lokaliteti, koji ujedno čine okosnicu same slikovnice. Međutim, središnji dio priče tvori povijest obitelji Frankopan, za što je uporište pronađeno u činjenici kako je upravo grad Krk bio njihovo prvo otočno sjedište, a nije na odmet spomenuti ni višestoljetni perod njihove vladavine. 

Namjera je da novo izdanje slikovnice Đir po Krku (u prijevodu A Walk Around Krk, Rundgang durch Krk ili Un giro per Veglia), kroz 20 jasno koncipiranih poglavlja (Krušija, Luka, Ime grada i jezik, Park, Zidine, Kula na obali, Gradska vrata, Terme, Katedrala, Algarottijeva zbirka, Kamplin, Park na Kamplinu, Vrata slobode i ulice, Samostani, Krčki natpis, Palača, Središnji gradski trg, Placa, Stara gradska vijećnica, Sat na kuli stare gradske vijećnice) mladom čitatelju, zadržavajući se na najznačajnijim lokalitetima, približi bogatu gradsku povijest, zajedno s kulturnom i tradicijskom baštinom, naglašavajući pritom izuzetan značaj loze Knezova Krčkih. Na takav način kreiran je kvalitetan edukativni materijal, kojim će se mnoga djeca, na primjeren način, možda i po prvi put susresti s lokalnom povijesnom baštinom. Jer jedino pravovremenom edukacijom možemo doći do odgovornih ljudi, koji poznaju i cijene sve ono vrijedno što nam je povijest ostavila u nasljeđe. 

I za kraj, valja spomenuti kako se slikovnica Đir po Krku, čije su izdavanje pomogli Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka, može nabavati u krčkoj Galeriji Decumanus u njezino redovno radno vrijeme (od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00, te 19.00 i 21.00 sat), s time da cijena hrvatskog izdanja iznosi 40,00 kn, a cijena izdanja na stranim jezicima (engleskom, njemačkom i talijanskom) 50,00 kn. Sve ostale informacije mogu se dobiti telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net (Centar za kulturu Grada Krka).