Najave

 • Upisi u sportsko-rekreacijske radionice Udruge Pepice

  22.09.2017
  Obzirom da krčka Udruga za sportsku rekreaciju Pepice ulazi u novu sezonu treniranja, upisi u sportsko-rekreacijske radionice (uz mogućnost informiranja) održat će se 22. rujna 2017. godine, u dvorani Sportsko-rekreacijskog centra Josip Uravić Pepi, s početkom u 18.00 sati. Radionice (total body i low total body) vode Gabi Jurešić, Monika Bajčić i Lucija Petrak, a mjesečna naknadna za dva treninga tjedno iznosi 140,00 kn, a tri 160,00 kn.
   
 • Poljica: Smotra klapskog pjevanja u povodu Kuzmanje

  22.09.2017
  Treća po redu Smotra klapskog pjevanja u povodu Kuzmanje - blagdana sv. Kuzme i Damjana, održat će se u Poljicima, nedaleko grada Krka, i to 22. rujna 2017. godine, s početkom u 19.30 sati, u samom srcu mjesta; na Placi. Kao i prethodnih godina organizaciju ovog festivala preuzeli su domaćini iz Klape Kaštadi.
   
 • 03. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka

  27.09.2017
  03. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka, koju saziva njegov predsjednik Marinko Pavlić, održat će se u srijedu, 27. rujna 2017. godine, u Maloj vijećnici Grada Krka s početkom u 18.30 sati, a predložen je sljedeći Dnevni red.
   
 • Info dan HBOR-a u gradu Krku

  28.09.2017
  HBOR-ov Područni ured za Primorje i Gorski kotar u suradnji s LAG-om Kvarnerski otoci te Udruženjem obrtnika otoka Krka organizira individualne razgovore poduzetnika s voditeljicom Područnog ureda Vesnom Bartolović Staničić, koji će se, 28. rujna 2017. godine, između 10.00 i 14.00 sati, odvijati u sjedištu LAG-a Kvarnerski otoci, Vršanska 14, u gradu Krku. Svi zainteresirani poduzetnici ili oni koji to planiraju postati, mogu se prijaviti za besplatno stručno savjetovanje o mogućnostima kreditiranja, odnosno financiranja investicijskih ulaganja ili drugih aktivnosti putem programa HBOR-a, i to mailom na jovana@kvarnerski-otoci.hr ili telefonom na 095 858 82 31.
 • Štorija o galiji Cristo Ressussitato: proslava 446. godišnjice Lepantske bitke

  06.10.2017
  U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u europskoj povijesti, bitki kod Lepanta, 07. listopada 1571. godine, u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist).
   
 • Upisi za program prve razine mentalne aritmetike ALOHA

  07.10.2017
  Škola stranih jezika VID objavljuje upise u novi semestar za program prve razine mentalne aritmetike ALOHA (Abacus Learning of Higher Arithmetic). Radionica za djecu s prezentacijom programa i roditeljski sastanak održat će se 07. listopada 2017. godine, s početkom u 10.00 sati, u učionicama škole Vid u gradu Krku, Kvarnerska 15 (zgrada Fani, pored Gradske knjižnice). Nastava kreće 14. listopada.

Mnogi regatni, kulturni i edukativni sadržaji za jubilarna, 20. Krčka jedra

I ovogodišnja, 20. po redu Krčka jedra - slikovita regata tradicijskih plovila na jedra, kao što tradicija nalaže, u akvatoriju Krčkog zaljeva, priređena je na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, nakon posljednjeg otkucaja dvanaestog sata sa zvonika Katedrale.

No, uz poznatu regatu, obzirom na njezinu jubilarnost, priređen je još čitav niz tematskih sadržaja. Program je, tako, započeo već 13. kolovoza, radionicama mornarskih vještina što su se odvijale u radionici/muzeju Leut brodomaketara Željka Skomeršića, ali i na prostoru Krčke rive, gdje je između 13. i 15. kolovoza bila postavljana mini-izložba fotografija lokalnih maritimnih motiva koja je svoju premijeru imala na ovogodišnjem riječkom festivalu mora i pomorske tradicije Fiumare. 

U nastavku, 14. kolovoza, nakon uspješno provedenih demonstracija veslanja i jedrenja namijenjenih ponajviše najmlađima, u večernjim satima, podno zidina Frankopanskog kaštela, priređeno je treće izdanje atraktivnog noćnog jedrenja, i to u zaista jedinstvenoj atmosferi uz svjetlosnu i glazbenu pratnju - uživo, za koju se ovom prigodom pobrinuo Antun Stašić & Maestro Orchestra, koji je, potom, svoje koncertiranje, uz podršku raspoložene publike, nastavio na Krčkoj rivi, zajedno s talentiranim vokalisticama iz Bona forme. Noćni ples barki tako je još jednom demonstrirao svoju inovativnost obzirom da je na Krčku rivu uspio privući zavidan broj posjetitelja - zaljubljenika u more i maritimno nasljeđe.

Dvadesetak posada na okupljenim pasarama, gucevima, batanama, gajetama i leutima, koje nakon što su predstavljene tijekom noćnog jedrenja, svoju su krčku avanturu nastavile na centralnoj regati - 20. Krčkim jedrima, razapevši svoja bijela jedra pred konturama drevnog grada, čime je još jednom pobuđena uspomena na vremena kada je kroćenje vjetra bila izuzetna vještina, a pomorstvo temelj ekonomije. Jer opstanak na otoku bio je gotovo nezamisliv bez ribolova, bez prijevoza maslinovog ulja ili vina, bez pomorstva. No naš grad i danas živi svoju tradiciju u očuvanoj povijesnoj jezgri, a njegovom lukom i danas prolaze brodovi dovodeći brojne posjetitelje željne istinskog doživljaja povijesnog grada. Zato je doživljaj regate s Krčke rive, zidina ili pak Frankopanskog kaštela, bio uistinu poseban, kao što je poseban i Plav, najstariji jedriličarski klub na istočnojadranskoj obali koji je upravo proslavio 140. obljetnicu, a kojem je iznova pripala čast da, uz podršku Grada Krka, Turističke zajednice Grada Krka, Županijske lučke uprave Krk i Komunalnog društva Vecla, preuzme organizaciju ove trodnevne revije tradicijskih plovila, što je zaključena podjelom nagrada najs(p)retnijim jedriličarima, ali i predstavljanjem rukopisa Obitelj Cicuta s Krka u pomorskim bitkama kroz stoljeća autora Mladena Bastijanića Cicute. Pored autora, o knjizi su u vrtu Koktel bara Volsonis zajednički kazivali recenzent Slaven Bertoša i urednica Maja Parentić, inače ravnateljica krčkog Centra za kulturu u čijoj je nakladi ista i objavljena. Riječ je, naravno, o svojevrsnom nastavku ukoričenog istraživanja Tee Perinčić naziva Krčka komuna u doba Lepantske bitke koja kroz 27 tematskih jedinica i šest priloga, donosi cjelovitu priču o slavnoj (pomorskoj) obitelji Cicuta, s nizom novih podataka znalački uklopljenih u suvremeni kontekst krčke povijesti i kulture, čime je pružen nov i divljenja vrijedan stručni doprinos kako regionalnoj, tako i nacionalnoj historiografiji. Poseban pečat završnici ovogodišnjih Krčkih jedara dao je koncert Marka Tolje, a čije su swing obrade domaćih i stranih pop-rock hitova, u svojevrsnoj uvertiri, najavili limenjaci iz Gradske glazbe Krk.

Obzirom na sve prethodno spomenuto, primarna zadaća ove svake godine sve sadržajnije i atraktivnije manifestacije biva promoviranje bogate pomorske i jedriličarske tradicije, kako grada, tako i otoka Krka, zajedno s vrednovanjem svega onog što pri baštinjenju tradicijskih plovila čine brojni entuzijasti koji na najbolji mogući način predstavljaju sve ono što je ovaj kraj nekad bio, i što u konačnici još uvijek jest!