Najave

 • Priključite se četverodijelnom naprednom tečaju fotografije

  04.11.2017
  Foto klub Krk, od 04. do 25. studenog 2017. godine, organizira napredni tečaj fotografije koji će se na različitim krčkim lokacijama - u prirodi ili predavaonici (smještenoj u prostorijama Društvenog centra Krk) - odvijati svake subote (uglavnom) između 11.00 i 13.00 sati, uz mogućnost pomicanja termina, i to u prethodnom dogovoru sa svim polaznicima.
   
 • Posljednji ovogodišnji ciklus besplatnog tečaja za trudnice

  13.11.2017
  Posljednji ovogodišnji ciklus višednevnog tečaja pripreme trudnica za porod i roditeljsku funkciju kojeg organizira Patronažna služba Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, Ispostava Krk, započinje 13. studenog u biblioteci Doma zdravlja Krk, na adresi Vinogradska bb u gradu Krku, s početkom u 17.30 sati.
 • Izložba MI.17 - manifestacije + nagrade + suveniri

  14.11.2017
  Iza na prvi pogled kodiranog naziva MI.17 krije se inicijativa Turističke zajednice Grada Krka usmjerena na prezentiranje najznačajnijih gradskih manifestacija, nagrada i novoizabranih suvenira, pored ostalih pažnje vrijednih sadržaja. Dokumentarno-izložbeni projekt MI.17 tako predstavlja svojevrsnu valorizaciju odrađenog koja posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao atraktivne turističke destinacije koja svojim gostima, ali i lokalnom stanovništvu, nudi širok spektar događanja namijenjenih različitim generacijama i afinitetima.
   
 • Radionica: Sustav oporezivanja OPG-ova

  17.11.2017
  LAG Kvarnerski otoci i Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika organiziraju besplatnu radionicu na temu Sustav oporezivanja OPG-ova koja će se 17. studenog 2017. godine, s početkom u 16.00 sati, pod vodstvom Miljenke Cutvarić, održati u Društvenom centru Krk.
 • 7. sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Krka

  21.11.2017
  7. sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Krka održat će se u utorak, 21. studenog 2017. godine, u Konobi Galija u gradu Krku, s početkom u 10.00 sati.
   

Mnogi regatni, kulturni i edukativni sadržaji za jubilarna, 20. Krčka jedra

I ovogodišnja, 20. po redu Krčka jedra - slikovita regata tradicijskih plovila na jedra, kao što tradicija nalaže, u akvatoriju Krčkog zaljeva, priređena je na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, nakon posljednjeg otkucaja dvanaestog sata sa zvonika Katedrale.

No, uz poznatu regatu, obzirom na njezinu jubilarnost, priređen je još čitav niz tematskih sadržaja. Program je, tako, započeo već 13. kolovoza, radionicama mornarskih vještina što su se odvijale u radionici/muzeju Leut brodomaketara Željka Skomeršića, ali i na prostoru Krčke rive, gdje je između 13. i 15. kolovoza bila postavljana mini-izložba fotografija lokalnih maritimnih motiva koja je svoju premijeru imala na ovogodišnjem riječkom festivalu mora i pomorske tradicije Fiumare. 

U nastavku, 14. kolovoza, nakon uspješno provedenih demonstracija veslanja i jedrenja namijenjenih ponajviše najmlađima, u večernjim satima, podno zidina Frankopanskog kaštela, priređeno je treće izdanje atraktivnog noćnog jedrenja, i to u zaista jedinstvenoj atmosferi uz svjetlosnu i glazbenu pratnju - uživo, za koju se ovom prigodom pobrinuo Antun Stašić & Maestro Orchestra, koji je, potom, svoje koncertiranje, uz podršku raspoložene publike, nastavio na Krčkoj rivi, zajedno s talentiranim vokalisticama iz Bona forme. Noćni ples barki tako je još jednom demonstrirao svoju inovativnost obzirom da je na Krčku rivu uspio privući zavidan broj posjetitelja - zaljubljenika u more i maritimno nasljeđe.

Dvadesetak posada na okupljenim pasarama, gucevima, batanama, gajetama i leutima, koje nakon što su predstavljene tijekom noćnog jedrenja, svoju su krčku avanturu nastavile na centralnoj regati - 20. Krčkim jedrima, razapevši svoja bijela jedra pred konturama drevnog grada, čime je još jednom pobuđena uspomena na vremena kada je kroćenje vjetra bila izuzetna vještina, a pomorstvo temelj ekonomije. Jer opstanak na otoku bio je gotovo nezamisliv bez ribolova, bez prijevoza maslinovog ulja ili vina, bez pomorstva. No naš grad i danas živi svoju tradiciju u očuvanoj povijesnoj jezgri, a njegovom lukom i danas prolaze brodovi dovodeći brojne posjetitelje željne istinskog doživljaja povijesnog grada. Zato je doživljaj regate s Krčke rive, zidina ili pak Frankopanskog kaštela, bio uistinu poseban, kao što je poseban i Plav, najstariji jedriličarski klub na istočnojadranskoj obali koji je upravo proslavio 140. obljetnicu, a kojem je iznova pripala čast da, uz podršku Grada Krka, Turističke zajednice Grada Krka, Županijske lučke uprave Krk i Komunalnog društva Vecla, preuzme organizaciju ove trodnevne revije tradicijskih plovila, što je zaključena podjelom nagrada najs(p)retnijim jedriličarima, ali i predstavljanjem rukopisa Obitelj Cicuta s Krka u pomorskim bitkama kroz stoljeća autora Mladena Bastijanića Cicute. Pored autora, o knjizi su u vrtu Koktel bara Volsonis zajednički kazivali recenzent Slaven Bertoša i urednica Maja Parentić, inače ravnateljica krčkog Centra za kulturu u čijoj je nakladi ista i objavljena. Riječ je, naravno, o svojevrsnom nastavku ukoričenog istraživanja Tee Perinčić naziva Krčka komuna u doba Lepantske bitke koja kroz 27 tematskih jedinica i šest priloga, donosi cjelovitu priču o slavnoj (pomorskoj) obitelji Cicuta, s nizom novih podataka znalački uklopljenih u suvremeni kontekst krčke povijesti i kulture, čime je pružen nov i divljenja vrijedan stručni doprinos kako regionalnoj, tako i nacionalnoj historiografiji. Poseban pečat završnici ovogodišnjih Krčkih jedara dao je koncert Marka Tolje, a čije su swing obrade domaćih i stranih pop-rock hitova, u svojevrsnoj uvertiri, najavili limenjaci iz Gradske glazbe Krk.

Obzirom na sve prethodno spomenuto, primarna zadaća ove svake godine sve sadržajnije i atraktivnije manifestacije biva promoviranje bogate pomorske i jedriličarske tradicije, kako grada, tako i otoka Krka, zajedno s vrednovanjem svega onog što pri baštinjenju tradicijskih plovila čine brojni entuzijasti koji na najbolji mogući način predstavljaju sve ono što je ovaj kraj nekad bio, i što u konačnici još uvijek jest!